Nytt märke och sajt lyfter hemslöjd

Träskor från Stay in Sweden. (Foto www.sisdesign.se)
Näverhalsband från Stay in Sweden. (Foto www.sisdesign.se)
Näverhalsband från Stay in Sweden. (Foto www.sisdesign.se)

Ett nytt företag och en ny sajt med shop har nyligen dundrat igång  – inte för att Frida Hedlund, Åsa Hedlund och Kristina Rosendahl som ligger bakom Stay in Sweden – precis startat. Tanken på ett företag som tar tillvara handgjorda produkter från Sverige har de utvecklat under det senaste året, men nu är de alltså igång.

Träskor från Stay in Sweden.  (Foto www.sisdesign.se)
Träskor från Stay in Sweden. (Foto www.sisdesign.se)

Här finns hemslöjd och allsköns handgjort, med plats för hantverksprodukter i modernare tappning, som ett komplement till hemslöjdsbutikernas utbud. Stay in Sweden säljer andras och egna produkter.

Under namnet SIS Design gör de själva väskor, armband och halsband, inspirationen kommer från systrarna Hedlunds och Kristina Rosendahls uppväxt i Medelpad, Hälsingland och Dalarna, berättar Frida Hedlund för mig.

Vi har alla växt upp med turen att få hantverk genom föräldrar och mor- och farföräldrar. Vi har alla blivit överösta med stickade, virkade och sydda saker. Vi tycker att en handbroderad duk med Delsbomönster är otroligt vacker och vår tanke är att ta samma mönster på en stilren termos eller usb-minne. Den stickade ullsockan från mormor kanske kan få en lite nyare design och färg.

Vintagenäverväskor under märket SIS Design. (Foto www.sisdesign.se)
Vintagenäverväskor under märket SIS Design. (Foto www.sisdesign.se)

Utbudet hos SIS är överlag spännande, men mest intressant tycker jag alltså trions egendesignade produkter är –  dräktbandet till bland annat Leksandsdräkten som går som en röd tråd genom kollektionen, liksom nävret! Har jag inte sagt länge att näver är hett? (här, här och här) Precis! Kolla in SIS Designs vintagenäverväskor, och min favoritprodukt, näverhalsbandet. Träskorna och armbandet  är också fina i all sin enkelhet.

Alla produkter som SIS säljer i sin shop har sitt ursprung i Sverige, kläderna är producerade i Sverige i ekologisk bomull. Materialet till den egna kollektionen hittar trion bland annat på loppisar.  Med lite fixande kan de bli hett vintage – eloge till det intitativet, jag tror vi har mycket kvar att utveckla på den fronten!

Armband med dräktband samt egendesignad kurbits på babymössa. (Foto www.sisdesign.se)
Armband med dräktband samt egendesignad kurbits på babymössa. (Foto www.sisdesign.se)

Gissningsvis kommer Stay in Swedens övriga utbud att växa, kolla in sajten själva. Roligt är att de redan från början satsat på sina egna produkter, lovar gott tycker jag.

Hantverkskunnandet och respekten för traditionella material i kombination med nyfikenhet på samtida uttryck och användningsområden borde  – om det finns någon rättvisa därute  -vara kommersiellt gångbart, eller vad tycker du?

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *