Väx upp med Väx upp!

Månadens t-shirt december, från Väx upp! (Illustration www.vaxupp.se)
Dramatiskt tryck från Väx upp! Handtryckta t-shirts för barn. (Ilustrationen från www.vasupp.se)
Dramatiskt tryck från Väx upp! Handtryckta t-shirts för barn. (Ilustrationen från www.vaxupp.se)

Via supertipset (tack!)  fick jag häromdagen nys om Väx upp! – företaget som gör handtryckta t-shirts för barn. Inte bara är motiven fantastiska, så långt bort från rosalila Lindexmardrömmar man kan komma, dessutom är allt rättvisemärkt, kravmärkt, ekologiskt och omtänksamt tipptopp – läs mer om företagets etiska policy här. Väx upp! drivs av Frida Allberg med säte i Umeå. Hon levererar tryck månadsvis, och det går att prenumerera på månadens t-shirt till sitt barn. Läs mer om det här.

Det är svårt att veta om det är Frida Allberg själv som ligger bakom alla fina motiv, jag skulle gissa på det, men på sajten står det att läsa att ”motiven kretsar kring barnuppfostran, Norrland och allt där emellan.” Och det gillar jag – att det är dramatiskt, lite svårtytt och kanske bara fint eller bitvis lite förunderligt. Något att fantisera kring.  Varför skulle inte barn gilla det också, tänker jag?

Månadens t-shirt december, från Väx upp! (Illustration www.vaxupp.se)
Månadens t-shirt december, från Väx upp! (Illustration www.vaxupp.se)

Jag har en 2,5-årig flicka hemma som precis vuxit ur affärernas unisexsortiment för bäbisar och nu tvingas in i flickavdelningen, där tajta byxmodeller, rosa gull-lulliga glittertröjor och rysch-fluffiga klänningar gör mig gråtfärdig. Att ett för all del litet företag som Väx upp! gör skillnad är ingen överdrift tycker jag, att visa på att barn är barn och kanske till och med kan ha och gillar samma  – mönster, färger, intryck, saker – oavsett kön är en viktig del i en affärsverksamhet. Och att man kan ha miljö, rättvis handel och kvalitet som ledord.

Iallafall för mig som konsument, som vill att mitt barn ska vara barn så länge det bara går, utan att tvingas in i en klädkod som är framtagen av en vuxen generation med helt snedvridna köns- och kroppsideal. Att också driva en fråga om rättvisemärkta ekologiska material är stort. För inte vill vi väl att det bakom varje unges kläder här står en hårt arbetande unge någon annan stans i världen? Näpp. Tänkte väl det.

Tryck från Väx upp! (www.vaxupp.se)
Tryck från Väx upp! (www.vaxupp.se)

4 comments

  1. Roligt att få det bekräftat, fortsätt så Frida! Och visst behövs det fler såna här kläder i den här världen, jag håller helt med!
    /Frida

  2. Åh, älskar motiven. Nu blir jag ju galet inspirerad inför min kurs i screentryck. Hittills har jag mest tryckt stiliserad djur och växter, men det här var ju riktigt snyggt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *