Ulvö kapell en riktig pärla

Pittoreska Ulvö hamn - när vi var på besök var det Ulvöregatta för hela slanten. (Foto Kurbits)
Pittoreska Ulvö hamn - när vi var på besök var det Ulvöregatta för hela slanten. (Foto Kurbits)

Under vår semester norrut åkte vi en dagstur till Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård; mitt i Höga Kusten. Ulvön är såklart känd för sin surströmming, här har det fiskats sedan 1500-talet, rik tillgång på sik, aborre och lax gjorde att Gävlefiskarna kom hit och fiskade under sommarhalvåret. Surströmmingen har förr om åren producerats storskaligt, men icke så numera. Idag finns bara Ulvö Lilla Salteri kvar på ön.

En dagstur på ön ger en hel del strosande, fina små gränder, hus och båthus förstås. Små caféer och restauranger i Ulvöhamn gör det hela än mer trivsamt.

Ulvö kapell. (Foto Kurbits)
Ulvö kapell. (Foto Kurbits)

Men det jag främst vill visa upp idag är det vansinnigt fina kapellet som finns på ön, från 1622.Ulvö kapell är Norrlands äldsta bevarade träbyggnad, lärde jag mig, byggd av Gävlefiskarna. Själva kapellet är så oansenligt utifrån så jag har inte ens en bild på det – däremot, kolla insidan! Vilka målningar! Bibliska berättelser, mönster och porträtt om vartannat, och så väl bevarat! Allt direkt målat på träväggar och tak. Vackert så det förslår.

Ulvö kapell. (Foto Kurbits)
Ulvö kapell. (Foto Kurbits)

Jag läste på lite och vet numera att dessa målningar är från 1719, gjorda av Roland Johansson Öberg, son till en fiskare på Ulvön. Eftersom det var lag på att gå i kyrkan, och de flesta av fiskarna inte kunde läsa och skriva blev berättelserna och motiven viktiga för dem för att följa prästens predikan. En hel del motiv i kapellet beskriver också fiskarnas vardag. Här finns mer info kapellets historia. Nu – kapellkavalkad!

Ulvö kapell. (Foto Kurbits)
Ulvö kapell. (Foto Kurbits)
Detalj av kapellets takmålningar. (Foto Kurbits)
Detalj av kapellets takmålningar. (Foto Kurbits)

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *