Design som förbättrar världen

Bambulance Project i Kenya. (Foto www.designthatimproveslife.kd)
Bambulance Project i Kenya. (Foto www.designtoimprovelife.dk/)

Danska ickekommersiella organisationen Index, med stöd av danska staten, delar ut världens största designpris. Med mottot ”Design that improves life” kan man faktiskt säga att priset lever upp till sina föresatser. Index grundades 2002 och delar ut 500 000 Euro (!) vartannat år till podukter som räddar liv, räddar planeten, förbättrar levnadsstandarden för människor i u-länder eller i-länder. Priset är uppdelat i fem kategorier, Body, Work, Home Play och Community.Varje vinnare får 100 000 Euro var.

Idag har Index släppt  nomineringarna  – av över 700 bidrag från hela världen finns nu ett 100-tal att ta del av på deras hemsida. Det är en imponerande samling av design samlat i ett och samma syfte – att visa upp produkter som räddar och förbättrar liv. En internationell jury överlägger och priserna delas ut i Köpenhamn 28 augusti. Där går det också att se flertalet av de nominerade utställda. Titta bland alla de spännande projekten på Index hemsida, jag har valt ut några som jag tycker verkar extra spännande.

Varje dag dör tusentals människor i u-länder för att det är svårt att komma i kontakt med sjukvården. Bambulance Project är framtaget för att förbättra sjuktransporten i svårframkomliga delar av Kenya; en cykeldragen kärra av bambu lokalt producerad möjlig att tillverka med enkla medel kan vara en lösning. Formgivarna finns i Kanada och Luxemburg och projektet är producerat lokalt.

The Arivi Paraffin Stove förhindrar bränder i Sydafrika. (Foto
The Arivi Paraffin Stove förhindrar bränder i Sydafrika. (Foto www.designtoimprovelife.dk)

The Arivi Domestic Paraffin Stove; är ett säkert, effektivt och rent alternativ till en enkel spis, utvecklad av sydafrikanska Readymade. I Sydafrika påverkas årligen 60 000 sydafrikaner av de bränder som dåliga spisar utlöser i kåkstäder. Paraffinet är billigt och skadar inte heller andningsvägarna.

Disposable Mug - självförstörande och bra för miljön. (Foto
Disposable Mug - självförstörande och bra för miljön. (Foto www.designtoimprovelife.dk)

I Indien är vatten vanligare än toalettpapper, plastmuggar och plastflaskor används och slängs. Från Indien kommer därför denna Disposable mug, formgivarna presenterar ett miljövänligt alternativ och löser ett problem för invånare och miljö. Muggen rymmer 1,2 liter vatten och är tänkt att finnas på publika toaletter över landet – och den självupplöses 15 minuter efter användning!

Street Swags från Australien - ebjuder skydd och värme för hemlösa. (Foto
Street Swags från Australien - ebjuder skydd och värme för hemlösa. (Foto www.designtoimprovelife.dk)

Det australiensiska projektet Street Swags är en hopfällbar säng och en väska för förvaring tänkt att kunna användas av hemslösa. Den är gjord i  vattentät duk med en lätt skummadrass. Den erbjuder komfort i den möjligaste mån, skydd från regn, värme och vind, men fungerar också som skydd från omvärlden.

Med rätt användning av sociala medier och evenemang vill Penguin Army skapa miljömedvetenhet bland unga. (Foto
Med rätt användning av sociala medier och evenemang vill Penguin Army skapa miljömedvetenhet bland unga. (Foto www.designtoimprovelife.dk)

The Penguin Army är en dansk community som är tänkt att skapa medvetenhet bland unga om global uppvärmning. Det är ett resultat av strategisk, social och kommunikativ design. Målet är att bevisa att miljömedvetenhet inte behöver vara trist; The Penguin Army förespråkar en grön livsstil på sin blogg, skapar gröna evenemang och street art. De uppmuntrar på detta sätt unga människor att engagera sig och ta saken i egna händer.

Puh. Det var bara ett fåtal av alla intressanta nominerade projekt – nomineringarna kommer från hela världen och gissningsvis pågår alltså den internationella juryns arbete för fullt just nu. Läs mer på Index om hela härligheten alltså.

6 comments

    1. Eller hur? Jag har följt Index från starten 2002 och tycker om de världsomspännande ambitionerna, nu börjar det verkligen ta sig! Inget tjafs vad gäller pengarna, inget tjafs vad gäller varför vi formger saker. Uppfinningsrikedom till dem som verkligen behöver det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *