Klokskaper om nyslöjden

För mig är slöjdens kärna själva görandet, tillsammans med en känsla för materialitet. Man gör något som man behöver. Det blir som ett politiskt ställningstagande. Man ställer sig vid sidan av hela den stora kommersiella produktionsapparaten och säger ”det här kan jag göra själv. Med mina egna händer.

Det är Anders Lagombra Jakobsen som är citerad i den alldeles utmärkta artikeln om vart slöjden är på väg, av Malin Vessby i söndagens DN Kultur. Citatet ovan har jag dels valt som en bekräftelse till min egen tes häromdagen, dels eftersom det är något som verkligen diskuteras nu. Tradition kontra nytolkning. Näver kontra buntband. Det finns många olika åsikter kring hur hemslöjd ska vara och vad det är – läs artikeln om hur slöjdens uttryck håller på att förändras, och hur hemslöjdsrörelsen kanske måste förändras med den. Eller kanske bara bredda sig för att få fler samtida uttryck att passa in. Vill man vara med i samhällsdebatten måste man också vara beredd att mötas som Lagombra säger. Nya material och materialkombinationer kan vara en väg menar han.

Nu har jag citerat några godbitar, gå nu och läs hela artikeln, där också Elina Holmgren, Slöjdkollektivet, hemslöjdskonsulenten Anders Isgren och generalsekreteraren Kerstin Andersson Åhlin finns med, alla med kloka åsikter och synpunkter i frågan.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *