Hon broderar revolutionen i korsstygn

Följ Rufina Bazlova alla ni som vill veta mer om läget i Belarus just nu. Hon är brodösen som tar till stygnen för att beskriva, protestera, kommentera och visa den pågående politiska kampen om demokrati som utspelar sig i Minsk. Dessutom vackert tolkat i folkkonstens motiv och mönster.

Det är kraftfullt, mäktigt och mycket effektivt – genom korsstygnen blir händelserna stiliserade och därmed också tydliga. Och på något vis också drabbande mänskliga.

Brodösen Rufina Bazlova från Belarus broderar demonstrationerna i Minsk just nu. Följ hennes berättelse! (Foto odbrand.ru)

Brodösen Rufina Bazlova kommer från Belarus men bor och verkar i Prag sedan 2008, där hon utbildat sig till konstnär. Hon vill använda sig av korsstygnen och berätta om dessa senaste dagar av protester i stygn för att göra berättelserna mer beständiga. Alyaksandr Lukashenkas styre har sedan han kom till makten 1994 varit allt annat än demokratiskt, styret har dock länge kommit undan med att tysta vittnesmål och slå ner protester. Genom att brodera berättelserna som utspelat sig sedan det val som hölls 9 augusti på detta sätt menar Rufina Bazlova att protesterna nu synliggörs och skrivs in i historieskrivningen på ett mer beständigt sätt. Korsstygnen och de folkloristiska mönstren blir starka symbolvärden som lättare går att ta på.

@rufinabazlova – vilken viktig gärning! Genom sin hantverksaktivism berättar hon vad som händer i Minsk just nu. (Foto odbrand.ru)

Den aktivistiska handlingen har snabbt blivit uppmärksammad genom sociala medier på mycket kort tid. Här finns en artikel som beskriver dels Rufina Bazlovas arbete men också bakgrunden till vad som händer i Belarus just nu >> Samma artikel citerar brodösen som förklarar mer om sitt arbete så här:

I have lived in the Czech republic for 12 years, I moved here to study in 2008, I studied illustration in Plzeň and scenography in Prague. It is very simple: I am reacting to what is happening in Belarus. I find inspiration directly in what I see in the news and on Telegram channels. Belarusian ornaments are in a way a code for our national history. Traditionally, red colour on linen is a symbol of life. As you probably know, the original flag of the Democratic Republic of Belarus in 1918 has a red band on a white background. Lukashenka for some reason did not go back to the original flag and decided to go with a new version: a red-and-green flag that also incorporates traditional ornamentation on its side.

“6th of August two DJ were arrested in Minsk for playing the opposition song “Changes” (Victor Tsoj). Court sentenced them to 10 days in detention”. Arbete av Rufina Bazlova, text från hennes instagramkonto. (Foto odbrand.ru)

Följ hennes vittnesmål på Instagram >>

Bilderna på Rufina Bazlovas arbeten finns att se i sin originalform på hennes instagramkonto, men också via denna länk >> där jag har lånat dem till detta inlägg.

1 comment

  1. Fina broderier, väldigt träffande. Kommer direkt att tänka på att de har direkt anknytning till sovjetiska textilmönster. Se till exempel: “Soviet Textile Design of the Revolutionary Period”, Thames & Hudson 1990, av I. Yasinskaya.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *