Broderad bearbetning av Coronaviruset

När förändringar och hot blir verkligt nära behöver vi bearbeta på olika sätt, med olika medel och inte minst genom olika material och uttryck. I mitt flöde har flera exempel på broderad virusbearbetning dykt upp på sistone, och det tycker jag är så sympatiskt och symtomatiskt. Vi behöver närma oss de uttryck vi är bekväma med och förstås får tröst av.

Lotta Sjöbergs broderiterapi; coronaviruset sett i mikroskop, omsatt i stygn. (Foto Lotta Kaivanto Sjöberg)

Och själv har jag också funnit tröst i det Lotta Sjöberg kallar broderiterapi, hon har i ett projekt valt att avbilda Covid 19 sett ur mikroskop. ”Hur kan något så litet och noga inringat ändå vara så ovisst? Ju fler bildversioner jag hittar desto vackrare blir de”, skriver hon om sitt projekt. Hon broderar virus löpande, långsamt om kvällarna.

– Jag googlar på viruset och kollar från den senaste tiden. Men jag har ju ingen aning om, egentligen, om det verkligen är rätt virus. Även nyhetssajterna och populärvetenskapssidorna kan ju ha tagit nåt annat. Men egentligen spelar det ingen roll. De är representanter.

”Jag försöker att inte vara rädd. De är ju iallafall vackra” Lotta Sjöbergs broderier föreställande coronavirus tröstar och visualiserar, eller hur? (Foto Lotta Kaivanto Sjöberg)

Lottas Coronavirusbroderier finns att se på hennes instagramkonto @lotta_sjoberg, följ hennes arbete! Där har hon också postat förlagorna på viruset, vilket är intressant att se. Det blir på ett sätt avdramatiserat när stygnen är så här färgglada och vackra. Jag frågar Lotta om hennes bearbetning fungerar för henne?

– Ja, det hjälper mig. Jag är katastroftänkande. Nu har jag riktat mitt sökande efter skönheten istället för dödlighetsprocenten, säger Lotta Sjöberg.

Humor är ett annat sätt att kanalisera sin ångest och bearbetning av katastroftankar. Danska brodösen bakom instgramkontot @softhappiness postade denna tolkning av toalettpapperskrisen tidigare idag.

Danska brodösen @bloedlykke tolkar Coronavirusets effekter med korsstygnen på detta vis. (Foto @bloedlykke)

Även den svartaste humor kan vara bra att ta till, om det ska bearbetas och ångestdämpas med hjälp av stygnen. I norska radikalbroderigruppen For et mer aggressivt korstingsbroderi! postades också denna nyliken, med Inger-Lise Johansen som avsändare.

”Ja, jeg har bekmørk humor. Galgenhumor. Undskyld” Skriver Inger-Lise Johansen om sin version av broderiterapi på temat Coronaviruset. (Foto Inger-Lise Johansen)

Oavsett metod att bearbeta är det fint att se att stygnen kan vara något att ta till när det råder oro eller kris idag. Oavsett intention – att uttrycka tankar eller åsikter, eller förmedla lugn i en orolig tid – kan broderiterapin ge trygghet på ett oväntat sätt.

Så var det för mig idag, tack alla brodöser därute som gör, hjälper oss att ta in, tröstas och kanske också ger oväntat skratt. Tack för att du gör och delar!

Finns det fler broderiterapibrodöser på temat därute? Visa mig gärna!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *