En hyllning till handarbetande kvinnor

Idag firar vi internationella kvinnodagen, något som är viktigt och på riktigt för alla kvinnor världen över. Här på Kurbits firar jag genom att hylla mödrars, farmödrars och mormorsmödrars talang, kreativitet och jävlar anamma kring handarbete.

Den tysta kunskap som traderats genom historien är något som vi bör känna både vördnad och glädje över – du där, var stolt över att din mamma lärde dig sticka! Tänk att hon kunde visa dig!

Exempel på vacker restprodukt. Handledsvärmare av material som blivit över, formgivningen är anpassad efter det man hade. Från Nordiska museets Folkkonstutställning. (Foto Mats Landin Nordiska museet)
Exempel på vacker restprodukt. Handledsvärmare och väska av material som blivit över, formgivningen är anpassad efter det man hade. Från Nordiska museets Folkkonstutställning. (Foto Mats Landin Nordiska museet)

Sett några generationsled längre tillbaka är det rentav fantastiskt hur kvinnor försett sina familjer med de kläder, filtar, handdukar och textilier de behövt, som en del av sin vardag. Och ofta inte bara löst den praktiska funktionen, utan också gjort det med estetiska ambitioner.

Titta bara på bilder exempelvis från Nordiska museets permanenta utställning Folkkonst här ovan, jag har visat dem förr.

Johanna Törnqvist använder sin mormors samling plastband och spetsar till nya halsband och armband. (Foto Johanna Törnqvist)
Johanna Törnqvist använder sin mormors samling plastband och spetsar till nya halsband och armband. (Foto Johanna Törnqvist)

Så, respekt alla kvinnor! Generositet och ömsinthet och vördnad är vad vi visar våra handarbetande tanter, glädje och historisk omsorg är vad vi känner. Och respekt är också något vi tar med oss när vi nu förvaltar, omprövar, använder oss av och tar vidare den kunskapen in i 2000-talet.

Idag sätts handens arbete, möjligheten att göra själv och förmågan att för egen maskin tillgodose sina behov i bruk på ett mer genomgripande plan än på länge.

Något praktiskt, värmande eller funktionsfyllande. Något estetiskt tilltalande. Något politiskt utmanande eller ideologiskt bekräftande. Vi får faktiskt välja! Tack vare kvinnor i generationer före oss och deras kamp inte bara med stickor eller broderinålar har vi idag oerhörda möjligheter att använda oss av vårt kreativa handarbete precis hur vi vill och bestämmer.

Tack alla kvinnor för den kunskapen och erfarenheten! Vi gör vårt bästa här för att ta hand om traditionen i ert arv och föra det vidare till nya funktioner och nya material, såsom jag nog tror att ni hade velat.

Craftivisten Lisa Anne Auerbachs budskap är solklart. Och hemstickat. (Foto Lisa Anne Auerbach)
Craftivisten Lisa Anne Auerbachs budskap är solklart. Och hemstickat. (Foto Lisa Anne Auerbach)

EDIT: Det här inlägget publicerade jag för ett par år sedan och det glädjer mig att se att det finns samma relevans fortfarande – gå ut och gör din röst hörd kring frågor om jämställdhet, rättigheter och hantverk just idag! Och har du tur ser du säkerligen en eller annan tagg på temat också – kolla in Gerillaslöjdare unite! och Gerillaslöjdsfestivalen för digital inspiration.

God internationell kvinnodag! (Foto http://knithacker.com)
God internationell kvinnodag! (Foto http://knithacker.com)

14 comments

  1. Elin! Du har såklart alldeles rätt – det är såklart inte en liten hyllning en dag som denna – vet inte riktigt hur jag tänkte! Korrigerat och klart!!!

 1. Härligt med denna hyllning. Jag håller med…Respekt för all kvinnor! Jag har alldeles nyligen packat upp en stor låda med barnkläder som min mamma stickade och sydde till mig och min syster. ALLT finns sparat, allt är till 98 % handgjort. Respekt!

 2. I UNT (Uppsala Nya Tidning ) 5 mars fanns en artikel ” Hemslöjd -den vackra nyttan.”
  Birgitta Dahl intervjuades och sa en bra sak som kan passa denna dag
  ”Bortkastad kvinnokraft….detta talesätt är ett utttryck för manlig undervärdering av det kulturarv,som förvaltas av kvinnor”

  Stolthet.
  Birgitta Dahl , som själv kämpat för jämstäldhet,efterlyser respekt för kvinnors tänkesätt,och kunskap.För henne har slöjden stått för hög kultur, glädje och skönhet i vardagen.Något att vara stolt över.

  Jag sträckte på mig där jaf satt i soffan:)

  1. Intressant! Ja, Birgitta Dahl är en stark förkämpe för slöjden, hon har under många år varit oerhört engagerad i hemslöjdens kursgård Sätergläntan bland annat. Kul att hon fick uttala sig.

 3. Å så fint! Och katten som avslutade det hela var bara sååååå söt! Nu vill jag att mina katter ska ha såna mössor! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *