More Things för att kanalisera ångesten

Just nu visar Åsa Elmstam smyckekonst på Nutida Svenskt Silver med riktigt relevant och viktigt tema. Hon kanaliserar sin klimatångest genom sitt konsthantverk och jag får svårt att värja mig, så fint! Samtidigt så läskigt, tydligt och bra.  Shoppingkorgens silhuett blir till ett ok runt halsen i smyckets form, samtidigt som vi ju alla är så fast med den tyngd som konsumtionssystemet ju innebär. Här blir det så oerhört tydligt.

Smyckekonstnären Åsa Elmstam har i ett antal tidigare serier och utställningar undersökt saker ur ett konsumtionsperspektiv. Just nu är hon aktuell i utställningen More Things, på Nutida Svenskt Silver i Stockholm. (Foto Åsa Elmstam)
Smyckekonstnären Åsa Elmstam har i ett antal tidigare serier och utställningar undersökt saker ur ett konsumtionsperspektiv. Just nu är hon aktuell i utställningen More Things, på Nutida Svenskt Silver i Stockholm. (Foto Åsa Elmstam)

Utställningen heter More Things och är en fortsättning på Åsa Elmstams tidigare arbeten på samma tema. Jag tycker hon beskriver sin idé och sitt arbete så bra i den här texten:

Nya säsonger för med sig nya trender för hemmet, för kroppen, för identiteten, ut med det gamla in med det nya. Vi köper mer och mer. En konsumtion som ökar för varje år som går, där försäljningsrekorden måste öka för att få marknaden att fungera. Vi handlar trots att de flesta borde vara medvetna om att vår konsumtion är rent oetisk i denna klimatförändringens tid. …  Jag har fokuserat på konsumtion och överkonsumtion som tema och problematik ledandes till klimatförändringarna. Inte minst ligger det en problematik i att jag som konstnär/formgivare är en del av konsumtionens näringskedja själv.

En av de tydligaste samtida symbolerna, eller hur? Shoppingkorgen, tolkad av smyckekonstnären Åsa Elmstam. Just nu på Nutida Svenskt Silver. (Foto Åsa Elmstam)
En av de tydligaste samtida symbolerna, eller hur? Shoppingkorgen, tolkad av smyckekonstnären Åsa Elmstam. Just nu på Nutida Svenskt Silver. (Foto Åsa Elmstam)

More Things är en fortsättning på Åsa Elmstams tidigare utställning Things, som hon ställde ut 2016. För dessa arbeten är hon också nominerad till Design S,  Swedish Design Awards 2018,  inom kategorin konsthantverk i år. I serien har Åsa Elmstam gjort koncentrat och tolkningar av möbelmässan i en rad halslänkar, främst ur ett konsumtionsperspektiv. Läs mer om hennes projekt här, superintressant!

Tolkning av möbelmässan ur ett konsument- och miljöperspektiv. Av Åsa Elmstam, nominerad till Design S för sitt arbete med serien Things. (Foto Åsa Elmstam)
Tolkning av möbelmässan ur ett konsument- och miljöperspektiv. Av Åsa Elmstam, nominerad till Design S för sitt arbete med serien Things. (Foto Åsa Elmstam)

Och här finns mer information om själva nomineringen och kategorin/övriga nominerade. Design S är den bredaste designutmärkelsen i landet, den riktar sig till profesionella designer, formgivare, arkitekter enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. Kategorin konsthantverk har funnits inte riktigt sedan starten för elva år sedan, men nästan. Design S delas ut 11 juni och då står det klart om det är Åsa Elmstam som är vinnare i kategorin eller ej. Hennes objekt på detta tema har hon arbetat med sedan klimatångesten slog till för 12 år sedan berättar hon. Och sedan dess har objekten kanaliserat hennes ångest. 

Fram till 16 juni finns Åsa Elmstams arbeten på Nutida Svenskt Silver i Stockholm. Se mer detaljer här!

More Things, Åsa Elmstam. Utställning om klimatångesten, tolkat i smyckekonst. (Foto Åsa Elmstam)
More Things, Åsa Elmstam. Utställning om klimatångesten, tolkat i smyckekonst. (Foto Åsa Elmstam)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *