Imorgon öppnar #stygnvarjedag2017 – utställningen!

1 januari 2017 gick startskottet för brodösen Pia Sjöstrands uppmaning Stygn varje dag, då tanken att sy minst ett stygn om dagen hela året ingick i utmaningen. I sociala medier gick stygnen att följa, dels genom facebookgruppen med samma namn, och på instagram under #stygnvarjedag2017.

Ett stygn varje dag under 2017 - det var många av landets brodöser som nappade på utmaningen. Nu visas resultatet i en egen utställning, på Hemslöjden i Landskrona. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)
Ett stygn varje dag under 2017 – det var många av landets brodöser som nappade på utmaningen. Nu visas resultatet i en egen utställning, på Hemslöjden i Landskrona. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)

Nu har ett 40-tal av de broderier som kom till under broderiuppropet samlats och från och med imorgon visas de på Hemslöjden i Landskrona. Invigningstalar gör förstås initiativtagaren själv, Pia Sjöstrand, henne hittar du på @rymdblomman.

Under #stygnvarjedag2017 går det att se en mängd arbeten från landets brodöser. Några av dem finns på plats i utställningen som öppnar imorgon. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)
Under #stygnvarjedag2017 går det att se en mängd arbeten från landets brodöser. Några av dem finns på plats i utställningen som öppnar imorgon. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)

Vernissage imorgon och utställningen finns att se hela sommaren, fram till 1 september. Är du nyfiken på fler stygn, kolla in #stygnvarjedag2017, där över 1 500 inlägg postats genom utmaningen, imponerade och roligt!

Jag frågade Pia Sjöstrand varför hon tycker att en ska brodera varje dag, och så här svarar hon, om initiativet och om stygnen i sig:

Idén föddes strax innan nyår 2016. Jag ville utmana mig själv på nya året. Framförallt i att hålla i, att hålla fast vid något som jag föresatt mig. En rejäl utmaning i dessa tider när sociala medier flödar av inspiration. Man vill ju göra allt och det skiftar från dag till dag. Så utmaningen var att sy på ett och samma tygstycke, några stygn varje dag. Nyttig övning för tanken och viljan med handen som hjälp. Jag broderar och stickar varje dag, verkligen varje dag. Det är mitt sätt att stå stadigt på jorden, förankrad med hjälp av handen och materialet.

Så kloka ord tycker jag! Och en relevant påminnelse om att vi är många som tänker så här, gör så här och inte minst, behöver det här. Som kreativt utlopp, som utmaning och som mental balans. Som ett sätt att vara jordad, som ett sätt att leva.

Broderade stygn, minst ett om dagen under 2017. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)
Broderade stygn, minst ett om dagen under 2017. (Foto Skånes Hemslöjdsförbund)

Mer information om öppningen finns här. Och via den länken finns också en lista på alla brodöser som deltagit i uppmaningen, kolla in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *