Julklappstips #3: I trasmattans värld från A-Ö

Är det någon som kan mycket om trasmattan så är det författaren Monica Hallén. Hon har tidigare givit ut inte mindre än tre böcker på temat tidigare (tillsammans med Ann-Kristin Hallgren) – ”frågan var ju om det verkligen behövdes en till!” – säger hon till mig.

Sniljeflossa, ur I trasmattans värld, från A-Ö. (Foto Björn Breitholtz)
Sniljeflossa, ur I trasmattans värld, från A-Ö av Monica Hallén. (Foto Björn Breitholtz)

Och ja, det gör det faktiskt, säger jag. Det här är en så himla bra och intressant bok, lättfattlig och omfattande på samma gång. Vill du få en känsla för området trasmatta ger boken I trasmattans värld, från A-Ö en superbra överblick. Själv skriver Monica Hallén så här i sitt förord till boken;

Den här boken är en kärleksförklaring … till mina kollegor från äldre tider som en gång vävde alla dessa trasmattor. För deras randmod, deras kunskap, kreativitet och oändliga tålamod att spara och skrapa ihop så mycket material att det räckte till en trasmatta eller två …

Slarvor och strama kors - kudde i slarvtjäll med inspiration från Hälsingland. Boken I trasmattans värld, från A-Ö finns förutom en massa bra fakta, också vävnotor på hur du kan göra själv. Författare är kännaren på området, Monica Hallén. (Foto Björn Breitholtz)
Slarvor och strama kors – kudde i slarvtjäll med inspiration från Hälsingland. Boken I trasmattans värld, från A-Ö finns förutom en massa bra fakta, också vävnotor på hur du kan göra själv. Författare är kännaren på området, Monica Hallén. (Foto Björn Breitholtz)

Dessa kollegor finns närvarande i den kunskap som också Monica Hallén samlat på, sammanställt och här bjuder på i bokstavsform. Att förmedla historiken och i vilket sammanhang trasmattorna tillkommit och varför vi fortsätter väva är något hon vill berätta om i boken. Hon vill också att boken ska förmedla just kunskap och åter kunskap, som hon säger. Det innefattar absolut allt menar hon;
-Kunskap om material och tekniker och hur de med enkla medel lyckas variera något så ”enkelt”.

"Hårt, jämt och slätt bör dina trasbollsnystan vara lindade, det underlättar när du ska klippa och spetsa dina trasor". Här nystan i systertyg, stjärnbolster, skjorttyg, klänningstyg och knasboll. Allt förklaras i boken I trasmattans värld, från A-Ö av Monica Hallén. (Foto Björn Breitholtz)
”Hårt, jämt och slätt bör dina trasbollsnystan vara lindade, det underlättar när du ska klippa och spetsa dina trasor”. Här nystan i systertyg, stjärnbolster, skjorttyg, klänningstyg och knasboll. Allt förklaras i boken I trasmattans värld, från A-Ö av Monica Hallén. (Foto Björn Breitholtz)

Och jag lär mig en massa; om randmod exempelvis; ”hade den väverska som med små medel lyckades att göra vackra randningar i spännande och oväntade kombinationer”.
– Jag kände att jag under min långsamma process under många år i trasmattsvärlden lär mig så mycket mer, jag hade hela tiden byggt på min kunskap och testat och tänjt på begreppet. På något sätt behövde jag få det på pränt och tänkte då i banorna av en trasmattans ABC, som ett trasmattslexikon, och då föll allt på plats, säger Monica Hallén.

Rutig alnamatta med återkommande rutor, ränder och rosengång. Ur Trasmattans värld, från A-Ö. (Foto Björn Breitholtz)
Rutig alnamatta med återkommande rutor, ränder och rosengång. Ur Trasmattans värld, från A-Ö. (Foto Björn Breitholtz)
"Bottnar är de breda partierna med mörka färger, som man hade gott om. Dessa omges av ränder, gärna i starka, glada färger - så kallade gladränder". (Foto Björn Breitholtz)
”Bottnar är de breda partierna med mörka färger, som man hade gott om. Dessa omges av ränder, gärna i starka, glada färger – så kallade gladränder”. (Foto Björn Breitholtz)

Greppet blir inte högtravande eller långsökt – mycket på grund av den entusiasm och den kärlek som finns för trasmattan i text och bild generellt. Dessutom är det roligt att det är så varvat med stort som smått från början – på bokstaven F finns allt från fiskegarn, framknytning, fransar, fulboll och fågelfötter till färga trasor exempelvis. På K lär jag mig om kelin, klapphus, kypert och klut. Och så vidare.

Återbruk av gamla tyger och återigen begreppet knasboll - en trasboll av småbitar som sytts ihop till en enda lång trasa. Det är den som sedan bildar mönstret sillsallad. (Foto Björn Breitholtz)
Återbruk av gamla tyger och återigen begreppet knasboll – en trasboll av småbitar som sytts ihop till en enda lång trasa. Det är den som sedan bildar mönstret sillsallad. (Foto Björn Breitholtz)

Men inledningsvis lär jag mig också att vi nog endast kan spekulera i när den första trasmattan vävdes. En anteckning finns från Årstafrun Märta Helena Reenstiernas dagbok 1808, där det inköptes en lappmatta som var 30 alnar lång, ca 18 meter. Mer vanligt förekommande är trasmattan från mitten av 1800-talet då den blev var mans egendom både på langdsorten och i städerna. De flesta trasmattor var fortfarande en bit in på 1900-talet relativt smala, cirka 60 centimeter breda. Och därför kallas de också alnamattor, eftersom en aln är cirka 60 centimeter. I trasmattans värld, från A-Ö börjar följdriktigt och snyggt därför med just A som i aln. (ett äldre mått, cirka 60 centimeter, som kommer från fornsvenskans alin, vars ursprungliga betydelse är armbåge. Enheten används inte idag)

Bokomslaget, boken är utgiven på eget förlag, Hallens Design, skriven av Monica Hallén och ett fint julklappstips.

Ett riktigt fint och bra julklapptips är den här boken – fylld med kuriosa, smart vetande, kloka tips och inte minst för den vävsugne – vävnotor! Så du förstås kan göra dina egna mattor. Boken är alltså skriven av Monica Hallén, de vackra bilderna är tagna av Björn Breitholtz och för den grafiska formen står Mattias Månsson. I trasmattans värld, från A-Ö är utgiven på eget förlag (Halléns Design).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *