Design Stories tar stadsodlingen innanför hemmets väggar

Kolla in det här, jag blev så till mig att jag på direkten började klura på hur jag skulle kunna ge bort detta i julklapp, men tyvärr får min man inte en svampodling i näverbruk den här julen, men kanske någongång nästa år? Från företaget Design Stories kommer den här purfärska produkten nämligen, den är så ny att den är i prototypstadiet.

Det är förstås något som Kerstin Sylwan och Sara Danielsson hoppas ska förändras. De utgör tillsammans medJenny Stefansdotter Stentoft, Design Stories, en designstudio med bas i Göteborg och med fokus på miljöfrågor och hållbar design. Här är det duon Kerstin Sylwan och Sara Danielsson som  fördjupat sig i inomhusodling av nyttoväxter, och därför tillsammans med forskare och odlingsexperter tagit fram prototyper som kan ge skörd året om. Projektet innefattar tre produkter, svampburken, ett odlingsträd och ett grobord. Sara Danielsson berättar följande för mig:

– Det har varit viktigt att fokusera på skönheten och kraften i det som växer ”växandets magi” och tillföra en estetisk dimension. De produkter som finns på marknaden är inte så tilltalande att ha i en hemmiljö och folk bygger ofta egna DIY-lösningar med färgad växtbelysning, dunkar och slangar. Vi tänkte att det måste finnas en annan väg att gå.

Odlingsträd från Design Stories, som samarbetat med forskare odlingsexperter och boende i Malmö, har utvecklat produkter som är lättskötta och ger skörd året runt -även under mörka vinterkvällar. (Foto Design Stories)
Odlingsträd från Design Stories, som samarbetat med forskare odlingsexperter och boende i Malmö, har utvecklat produkter som är lättskötta och ger skörd året runt -även under mörka vinterkvällar. (Foto Design Stories)

Duon har samarbetat med Greenhouse, ett bostadshus i Augustenborg i Malmö där Malmö Kommunala Bostadsbolag velat ha fokus på smarta miljölösningar och satsningar på stora balkonger och planteringsrum. Sara berättar att det finns ett stort odlingsintresse bland de boende och att de kunnat intervjua några av kring vad de velat odla. De har bland annat konstaterat att det råder stort intresse för svampodling och de därför har sett ett intresse också för snyggare produkter för ändamålet. Design Stories har samarbetat med företaget Ecofungi som står för själva innehållet av odlingen i burkarna, som kommer i kitform. Du blandar själv halmpellets med mycel i en plastpåse och följer sedan instruktionerna.

Svampburkarna i näver är framtagna av Design Stories som ett sätt att möta upp behovet att odla mer inomhus, året om. Näverburkarna är gjorda av Bror Forslund. Burkarnas lock är gjorda i materialet Compostable Composite och består av kol, äggskal och kaffe. Emeli Höcks har tillverkat dem. Detta är prototyper som lanseras under 2018 för att kunna sättas i produktion. (Foto Design Stories)
Svampburkarna i näver är framtagna av Design Stories som ett sätt att möta upp behovet att odla mer inomhus, året om. Näverburkarna är gjorda av Bror Forslund. Burkarnas lock är gjorda i materialet Compostable Composite av Emelie Höcks och består av kol, äggskal och kaffe. (Foto Design Stories)

Nävret är inte bara ett estetiskt val, även om det ju i det här sammanhanget verkligen är vackert, eller hur? Sara Danielsson säger att det också är praktiskt:
– Näver är ett fantastiskt naturmaterial som passar bra ihop med svampodling. Det tål fukt och eventuell smuts bra och näverburkarna är konstruerade så de kan användas igen och igen.

Näverburkarna är gjorda av slöjdaren Bror Forslund, som på grund av stora slöjduppdrag i världen inte hunnit göra så många än, duons förhoppning är att de i framtiden kan tillverkas i större mängd och därmed säljas.
– Det verkar tyvärr inte finnas så många unga näverslöjdare som kan ta över hantverket i framtiden. Om någon vill tillverka askarna så är vi glada, säger Sara Danielsson. 

Kanske du vet någon som kan bistå Design Stories i sitt näverslöjdsletande? Kanske du kan göra askarna? Traditionella näverburkar har ju också gärna täljda lock, men här väljer duon att istället använda materialet Compostable Composite, som är hårt, tåligt och helt komposterbart. Det innehåller bland annat kol, äggskal och kaffe. 

Både den estetiska och praktiska funktionen spelade roll när odlingsträdet togs fram - att det skulle ta lite plats och inte ha för skarpt ljus, samtidigt innehålla potential för att ge skörd året om. Kluriga krav, men här genomförbara. (Foto Design Stories)
Både den estetiska och praktiska funktionen spelade roll när odlingsträdet togs fram – att det skulle ta lite plats och inte ha för skarpt ljus, samtidigt innehålla potential för att ge skörd året om. Kluriga krav, men här genomförbara. (Foto Design Stories)

Jag som nävernörd går förstås rejält på  själva näverdelen i denna serie odlingsprodukter – men det gör inte att jag inte också tycker att grobordet – för snabbväxande skott och groddar som inte behöver extra ljus –  och odlingsträdet både är smarta och tilltalande inredningsmässigt, en förutsättning för själva framtagandet har jag förstått. Odlingsträdet är till främst för kryddväxter, något som många är intresserade av att kunna odla hemma. En viktig aspekt har varit effektiv användning av bostadsytan och att det är gjort av material som också fungerar inredningsmässigt, som helt enkelt passar i en hemmamiljö. Odlingsträdet har också två växtlampor,med inte alltför bländande ljus, gör det möjligt att odla året runt, så smart och stiligt tycker jag.

-Skärmarna är specialtillverkade och klädda med parasolltyg så de tål spill. Vattning har många svårt med och därför har faten en vattenhållande konstruktion, säger Sara Danielsson.

Med dessa produkter vill Design Stories alltså flytta in stadsodlingen in i våra hem i högre utsträckning, de säger i ett uttalande att de vill starta ”en grön våg inomhus och ta fasta på växternas magi, trångboddhet, skönhetslängtan, doften av oregano och fraset av färskplockad sallad”. Roligt och fint beskrivet tycker jag! 

Är du engagerad stadsodlare är säkert Sara Danielssons namn bekant, hon ligger nämligen bakom boken  Konsten att odla staden -handbok i stadsodling och är sedan över tio år tillbaka engagerad i rörelsen. Här vill hon tillsammans med Kerstin Sylwan kombinera det intresset med yrket som inredningsarkitekt och designer. 

Groprodukterna kommer att visas för första gången under Stockholm Design Week, i Butiken Republiken, första veckan i februari. Fram tills dess får vi hålla oss, men oj vad jag håller tummarna för att dessa prototyper ska kunna ta språnget ut på marknaden via producenter. Jag håller med Design Stories, att glädjen i att skörda egen mat året om ju på alla sätt lär öka trivseln i hemmet, vi är många som bor trångt men som ändå vill odla. Och dessutom göra det med stil… Mer information om Design Stories och deras sätt att arbeta finns här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *