Nu är Parkspången i Borås helt täckt med garn – tack alla som var med oss!

Så har det gått ett par dagar sedan vi klädde in hela Parkspången i Borås i garn i gatukonstfestivalen No Limits regi. Vilket projekt det varit, och vilka upplevelser vi varit med om! Vi, Maria och jag som tillsammans utgör Gerillaslöjdsfestivalen, vågade inte drömma om att det skulle bli så engagerande, när vi där i början av maj gick ut med efterlysningen av de rutor vi behövde.

Kärlek till alla som var med oss i detta projekt! Ni är fantastiska! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Kärlek till alla som var med oss i detta projekt! Ni är fantastiska! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

För oj vad Maria har gått till posten och hämtat paket från er, och ojoj vad brevbäraren har levererat brev efter brev med era rutor – ni är 157 avsändare som bidragit med rutor, och då har flera av er skickat flera omgångar med paket. Antalet hopsydda rutor på broräcket är 1 046 stycken. Ettusenförtisex stycken! Och ytterligare tillkommer på räckets ovansida – ja, vi har verkligen blivit överösta med era rutor! Tillsammans räckte det gott och väl till att klä in båda sidorna av Parkspången – och ovansidan av dess räcken! 48 metrar med rutor blev det totalt.

Totalt täckte vi in 48 brometrar, det som ursprungligen skulle vara 23 blev alltså dubbelt så mycket - tack vare alla engagerade. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Totalt täckte vi in 48 brometrar, det som ursprungligen skulle vara 23 blev alltså dubbelt så mycket – tack vare alla engagerade. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Maria sågar tappert på, väder och vind var tuffa parametrar, men vi fick det att funka ändå. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Maria sågar tappert på, väder och vind var tuffa parametrar, men vi fick det att funka ändå. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Så tack alla ni som var med oss, från start och hela vägen in i mål hade vi engagerade händer, kärlek, pepp och omsorg om projektet. Tack alla som arbetat hemma med bidragen, tack för att ni skickade in och berättade om era rutor, det har verkligen förgyllt projektet också! Tack alla ni som kom och mötte oss i Borås med era bidrag, och också stort tack till alla de gemensamma händer som på plats sydde ihop rutor – det hade inte gått utan er! Inget hade gått utan er alla.

Engagerade volontärer dök upp i vårt tält under alla dagar, hela tiden. Det fanns mycket få stunder under dessa dagar då vi var helt själva. Tack för er tid och er medverkan på plats! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Engagerade volontärer dök upp i vårt tält under alla dagar, hela tiden. Det fanns mycket få stunder under dessa dagar då vi var helt själva. Tack för er tid och er medverkan på plats! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Ett jämnt flöde av rutor som lämnades in på plats... (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Ett jämnt flöde av rutor som lämnades in på plats av engagerade medverkande… (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
...alla gjorda med olika anledningar, i olika tekniker och med olika budskap. Här är det Borås stads kommunalråd Malin Carlsson som lämnar över sin ruta. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
...alla gjorda med olika anledningar, i olika tekniker och med olika budskap. Här är det Borås stads kommunalråd Malin Carlsson som lämnar över sin ruta. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
En del lämnade in rutor och stannade även och hjälpte till att sätta ihop dem - som Maj-Britt här till exempel. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
En del lämnade in rutor och stannade även och hjälpte till att sätta ihop dem – som Maj-Britt här till exempel. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Det är så fint att arbeta tillsammans, inte bara på plats, utan också att tillsammans kunna se att ens bidrag kan ingå i något större. Det har hantverket som en fantastisk egenskap och det är också något som vi visat fungerar så fint i det offentliga rummet. Parkspången är fylld med budskap, tankar och avtryck från hela landet, från så många olika människor.

Från tältets första dagar, fyllt med era rutor som vi sydde ihop på plats, och monterade upp på pinnar. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Från tältets första dagar, fyllt med era rutor som vi sydde ihop på plats, och monterade upp på pinnar. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)


Åldersspannet sträcker sig från 4 år upp till 97. Och de allra flesta bidragen kommer från kvinnor (och en massa barn!) – som med sin hantverkskunskap, handaskicklighet och sin generositet med både sin tid och sitt material – har hjälpt till att skapa detta. Vi gjorde det! Jag har sagt det flera gånger under dagarna i Borås, tillsammans gör vi bäst – och uppenbarligen också – mest.

Vill du se mer av alla rutor, följ Gerillaslöjdsfestivalens kanaler, på Facebook och på instagram, @gerillaslojdsfestivalen. Rutorna på bron får förhoppningsvis sitta kvar, och beroende på väder och vind tas de ner någongång i början på oktober. Så har du möjlighet, gå och se bron live, där gör den sig allra bäst!

Gemensamt gör vi bäst! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Gemensamt gör vi bäst! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Syjuntan från biblioteket i Jönköping kom med sina rutor och hjälpte till. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Syjuntan från biblioteket i Jönköping kom med sina rutor och hjälpte till. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Bland våra volontärer fanns också pratikanterna Elin och Paulina, tack för er hjälp! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Bland våra volontärer fanns också pratikanterna Elin och Paulina, tack för er hjälp! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Liksom Sibylla (ståendes) och Anneli som var med och hjälpte till, supervärdefullt! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Liksom Sibylla (ståendes) och Anneli som var med och hjälpte till, supervärdefullt! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Något fint som händer i handarbetssituationer är också att de som kan hjälper de som inte kan. Här kom tre supercoola tjejer som väntade på bussen förbi, de hade inte sytt förut, och fick hjälp av andra volontärer - vips satt de och sydde som ess, tack för hjälpen tjejer! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Något fint som händer i handarbetssituationer är också att de som kan hjälper de som inte kan. Här kom tre supercoola tjejer förbi, de hade inte sytt förut och fick hjälp av andra volontärer – vips satt de och sydde som ess, tack för hjälpen tjejer! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Den helt färdiga Parkspången! 48 meter inklädd bro, förhoppningsvis lika fin nu en vecka senare. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Den helt färdiga Parkspången! 48 meter inklädd bro, förhoppningsvis lika fin nu en vecka senare. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Uppmärksamheten har också kommit från media; som hänfört och ibland frågande följt projektet:

*Borås Tidning besökte oss på plats, det blev både TV-klipp och tidningsartikel.
*Också P4 Sjuhärad besökte oss på plats, de intervjuade också No Limit om projektet innan vi kom dit, lyssna här.
*Lotta Bromé i P4 Extra ville veta mer om projektet, lyssna här (sändningens tio sista minutrar)
*Projektet har också beskrivits av en hängiven gerillaslöjdsgrupp på biblioteket i Jönköping, de damer som också fantastiskt nog kom och lämnade sina rutor och hjälpte till på plats, här hör du dem i P4 Jönköping.
*P4 Jönköping hälsade också på i Kungsbacka hos Karina Paulsson som arrangerade workshop i sin trädgård för att bidra med rutor, här berättar hon mer.
*Här är ett inlägg om en förskoleklass i Borås som medverkade med fantastiskt fina rutor.
*Här pratade vi om kreativitet och skapande i P4 Karlavagnen, där No Limit förstås kom på tal.
*Stockholm Direkt skrev om vårt uppdrag.
*Och Borås Tidnings tidiga intervju om projektet satte fart på Boråsborna förstod vi, fint att många hörsammade vår efterlysning genom detta.

Två trötta men mycket glada och nöjda gerillaslöjdare. Maria Yvell till vänster i bild, och jag. Gemensamt gör vi också bäst Maria, det är makalöst vad vi kan åstadkomma med gerillaslöjden som metod! Och vad roligt vi har! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Två trötta men mycket glada och nöjda gerillaslöjdare. Maria Yvell till vänster i bild, och jag. Gemensamt gör vi också bäst Maria, det är makalöst vad vi kan åstadkomma med gerillaslöjden som metod! Och vad roligt vi har! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *