Weaving Kiosk håller öppet för dig

Handarbetets Vänner finns det just nu möjlighet att ta del av Rosa Tolnov Clausens installation Weaving Kiosk, ett projekt med vävstolen och dess produktion i fokus. Men du behöver inte stå bredvid och titta på, nej, här är det du som besökare som utgör verket och faktiskt är inbjuden att att väva tillsammans med konstnären. Passa på att prova!

Rosa Tolnov Clausen i färd med att instruera en besökare i hennes Weaving Kiosk, just nu på Handarbetets Vänner i Stockholm. (Foto Julia Landgren)
Rosa Tolnov Clausen i färd med att instruera en besökare i hennes Weaving Kiosk, just nu på Handarbetets Vänner i Stockholm. (Foto Julia Landgren)

Rosa Tolnov Clausen har introducerat vävkiosken som ett sätt att mötas kring vävningen, som ett enkelt sätt att lära sig, utforska och testa. ”Kiosker är mötesplatser som tillhandahåller dagligvaror och markerar hörnstenarna för lokalsamhället” enligt konstnären, och så vill hon se sin vävkiosk också. Målet är att göra oss mer  bekant vävningen, som en mer naturlig del i vardagen. Det finns ju få tekniker som är så grundläggande för att hålla oss klädda som vävning, och kunskapen om processen bakom är allt mindre, det vill konstnären ändra på.

Weving Kiosk, just nu på Handarbetets Vänner och till för dig som vill prova på att väva något för att lära dig producera dina egna grejor. (Foto Rosa Tolnov Clausen)
Weving Kiosk, just nu på Handarbetets Vänner och till för dig som vill prova på att väva något för att lära dig producera dina egna grejor. (Foto Rosa Tolnov Clausen)

I hennes kiosk finns verktyg, vävprover och förslag på produkter som du kan göra – allt baserat på traditionell nordisk vävteknik. Med projektet vill Rosa Tolnov Clausen, själv med rötter både i Danmark och Finland, uppmärksamma och uppvärdera nordiska ländernas vävtraditioner och arv, samt tillsammans med besökare ge dem moderna tolkningar. Och just det samtida eller moderna är viktigt i projektet;  Avsikten bakom kiosken är att handgjorda produkter än en gång ska finna sin väg in i samtida sammanhang och användas utan nostalgisk påverkan.

Rosa Tolnov Clausen har skapat begreppet Weaving Kiosk och ser det som en plats där vävning, verktyg och material görs tillgängliga för alla att använda. (Foto Julia Landgren)
Rosa Tolnov Clausen har skapat begreppet Weaving Kiosk och ser det som en plats där vävning, verktyg och material görs tillgängliga för alla att använda. (Foto Julia Landgren)

Weaving kiosk kommer att finnas på Handarbetets Vänner fram till 25 februari, passa på att gå dit när konstnären är på plats – information om tider här. Detta är kioskens första stopp på en turné i Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavik i år och nästa år.

Och som en bonus just denna vecka! I samband med Stockholm Design Week håller Handarbetets Vänner öppet extra med vävning i fokus – vävkiosken är bemannad av Rosa Tolnov Clausen och här finns återstående program för fredagen och lördagen, om du är sugen att vara med. För mer information om Weaving Kiosks tider, se HV:s hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *