Missa inte Christoph Finkel på Berg Gallery

Nu är det brådis för alla er som vill se Christoph Finkels fantastiska verk – skynda till Berg Gallery i Stockholm, utställningen Lead/Follow – my conversations with wood pågår endast till imorgon! Det vill säga, imorgon är det sista dagen för den tyske träkonstnärens arbeten. Jag var där igår och blev väldigt entusiastisk, detta är andra gången jag ser Christoph Finkels arbeten live, hans förra utställning på Konsthantverkarna var också mäktig.

Ek och äppelträ är återkommande material som Christoph Finkel använder i sina arbeten. Svarv och handverktyg gör dessa former, kolla in mittenvasens inre form också, galet! (Foto Berg Gallery)
Ek och äppelträ är återkommande material som Christoph Finkel använder i sina arbeten. Svarv och handverktyg gör dessa former, kolla in mittenvasens inre form också, galet! (Foto Berg Gallery)

Det är något magiskt över att se verken i verkligheten, det är snudd på obegripligt hur hantverket fysiskt har gått till – ”hur gör han?” är återkommande. Och till det kommer också att verken är så vackra i utställningsrummet, ljuset som studsar på träet, och de ofta mycket skarpa vinklarna som ger skulpturerna rörelse och liv.

Också äpple. Se hur fint han arbetar runt håligheter och befintliga skador i träet, det blir till extra delar i helheten. Christoph Finkel på Berg Gallery alltså. (Foto Kurbits)
Också äpple. Se hur fint han arbetar runt håligheter och befintliga skador i träet, det blir till extra delar i helheten. Christoph Finkel på Berg Gallery alltså. (Foto Kurbits)

Christoph Finkel arbetar i det trä han har runt knuten, mycket äppelträ, ek, björk, bergsal – han bor i tyska Alperna och hämtar sitt material precis från sitt hus, vilket gör att han tar det han hittar och förvandlar det utifrån trädens egna förutsättningar och former. Det gör att det blir skavanker, håligheter ibland, skiftningar i träet som liksom följer med i formen. Alla skålar och objekt är ihåliga, han svarvar och använder handverktyg, ibland får verken ytbehandling, men ofta är de helt obehandlade och förändras därför över tid.

Skålarna i skålarna -något av ett signum.  De går naturligtvis att röra på dem inuti formen, galet! Utställningen pågår fram till imorgon så skynda. (Foto Kurbits)
Skålarna i skålarna -något av ett signum. De går naturligtvis att röra på dem inuti formen, galet! Utställningen pågår fram till imorgon så skynda. (Foto Kurbits)

Detta är andra gången som Christoph håller separatutställning i Sverige, jag vet, kort om tid – men om du har möjlighet, ta dig till galleriet. Läs mer om Christophs arbete och utställningen här.  Och här har jag skrivit en del om hans arbeten tidigare.

Och sista...kolla vilket fint hål! Handaskickliga Christoph Finkel alltså. (Foto Berg Gallery)
Och sista…kolla vilket fint hål! Handaskickliga Christoph Finkel alltså. (Foto Berg Gallery)

Och förstås! Är du nyfiken på Berg Gallery? Klart du är – kom till oss på Form&frukost på tisdag! Då gästar ägaren Niclas Berg oss på frukostscenen. Vi vill veta en massa saker:

Vi vill veta mer om galleriets utställare, vilka vill och får vara med? Hur mår galleribranschen i Sverige? Var finns Berg Gallerys kunder och vilka vill Niclas Berg främst representera? Vi är nyfikna på hans satsning och vill veta mer om de konsthantverkare och designer han har i sitt stall, samt vad han tycker om det rådande svenska hantverks- och designklimatet.

Form&frukost är ju mitt och Stefan Nilssons återkommande evenemang på Scandic Anglais i Stockholm. Scandic bjuder på frukost och vi står för innehållet, vi bjuder in gäster vi är nyfikna på inom området form, design, slöjd och hantverk.

Form&frukost är gratis, men du behöver boka din plats, mejla info@formfrukost.se. Vi håller på mellan 08.00 och 09.00, och kör alltså igen nu på tisdag, 22 november. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *