Missa inte! Mönster och färger på Almgrens Sidenväveri

Missa inte de sista dagarna av den fina utställningen Mönster och färger, som just nu finns på Almgrens Sidenväveri i Stockholm. Här är det en intressant blandning av hantverk, konst och installationer. Alla så fint, alltså både estetiskt och lågmält, finstämt, placerade i det vansinnigt vackra utställningsrum som sidenväveriet erbjuder. Det är verkligen roligt att ta del av de många verk av Anu Tuominen som är insprängda i miljön – en pensel på en list, några trådrullar i en fönstersmyg.

Cilla Ramneks massiva pärlarbete bombarderar utställningsrummet också – så spännande att hennes mönster i pärlor får ta plats. Utställningen startar också imponerande med Jeanette Schärings installationer i första blickfång.

Jeanette Schärings verk Tidlös färg, tidlöst vatten är det första man som besökare möts av i utställningen Mönster och färger, på Almgrens Sidenväveri just nu. Skynda dit - utställningen pågår bara till och med lördag! (Foto Kurbits)
Jeanette Schärings verk Tidlös färg, tidlöst vatten är det första man som besökare möts av i utställningen Mönster och färger, på Almgrens Sidenväveri just nu. Skynda dit – utställningen pågår bara till och med lördag! (Foto Kurbits)

Utställningen utgör en så fin helhet i alla medverkandes enskilda verk, jag blev verkligen förtjust i alla olika ingångar, detaljer och mösntervärldar. Den heter som sagt Mönster och färger, den är producerad av FAS, Fiber Art Sweden och dess medlemmar Anna Tegeström Wolgers och Monica Nilsson, och de skriver bland annat så här:

Mönster kan vara intrikata och laddade, de kan definiera kulturer, beskriva livsstilar eller ingå i poetiska metaforer. Färg å sin sida är ofta organiserat i något slags mönster, men självklart inte alltid. Det finns hierarkier i färg, liksom tycke och smak om vad som passar och inte passar. Mönster och färg följs åt. Ofta finns en önskan om att uttyda mönsters betydelse, en idé om att de bär på ett budskap, en kod eller ett svar. Mönster och färger är behäftade med associationer, vissa helt personliga, andra mer allmänna. En viss specifik randning i en viss blå färg associeras av de flesta till markiser eller parasoller på en solig badstrand, medan en liten förskjutning i kulör och bredd på ränder trollar bort sommarminnet och för tankarna till galler, flaggor eller varumärken.

Också Cilla Ramneks mönster är med, så spännande och roligt att hennes material - pärlorna - ryms så bra i den här miljön också. Hennes fantastiskt pärlade mönster heter Abstrakt komposition. (Foto Kurbits)
Också Cilla Ramneks mönster är med, så spännande och roligt att hennes material – pärlorna – ryms så bra i den här miljön också. Hennes fantastiskt pärlade mönster heter Abstrakt komposition. (Foto Kurbits)

Skynda nu till Almgrens Sidenväveri på söder i Stockholm, utställningen pågår endast till och med lördag! Medverkande i Mönster och färger är Anu Tuominen, Katarina Wiklund, Jeanette Schäring, Monica Nilsson, Margareta Klingberg och Cilla Ramnek.

Margareta Klingbergs verk Sidenvägen i Thailand. (Foto Kurbits)
Margareta Klingbergs verk Sidenvägen i Thailand. (Foto Kurbits)

Jag hittade en bra film om finska Anu Tuominen, kolla in hennes sätt att arbeta här, imponerande!  Och du som är nyfiken på Cilla Ramnek – kolla in hennes spännande arbete med att gestalta en av Stockholms nya tunnelbanestationer, hon är en mönsterkonstruktör av rang med allsorts material, kolla in hennes instagramkonto (@cillaramnekdesign) där hennes mosaikmönster växer fram. Och lyssna förstås också på vårt samtal i Görbart, en podd om handgjort skapande, där hon var vår första gäst, mer här.

Anu Tuominen, fantastiskt lågmält men ändå helt slående. Första gången jag ser hennes verk live, det var verkligen en fin upplevelse. Hennes samlade verk i utställningen heter Onämnda, glömda. (Foto Kurbits)
Anu Tuominen, fantastiskt lågmält men ändå helt slående. Första gången jag ser hennes verk live, det var verkligen en fin upplevelse. Hennes samlade verk i utställningen heter Onämnda, glömda. (Foto Kurbits)

Jeanette Schäring är aktuell med en utställning på Blå Stället utanför Göteborg just nu, läs mer om den här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *