Brodösen Karin Derland får Svensk Hemslöjds stipendium

Karin Derland är en superintressant och spännande brodös, hon arbetar samtida med nya och inte minst globala referenser, men behåller delar av vårt traditionella folkliga formspråk. Hon arbetar med yllebroderi, och gör bonader, tavlor och kuddar, men också en del korsstygnsbonader med budskap.  På tisdag tar hon emot Mimmi Börjessons stipendium från Föreningen för Svensk Hemslöjd, där jag ju är engagerad som ni vet. Inför utdelningen bad jag henne berätta lite mer om sitt arbete, så här säger hon;

Kudden Kurbits, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot  Mimmi Börjessons broderistipendium 2016. (Foto Karin Derland)
Kudden Kurbits, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot Mimmi Börjessons broderistipendium 2016. (Foto Karin Derland)

– Jag utgår sällan från färdiga mönster och skisser, jag går på känslan. Det gör att broderiet sällan blir förutsägbart , eller som något som ska färdigställas enligt en förutbestämd mall. Broderi för mig handlar om tid, att ge sin tid åt hantverket, att tillverka själv och samtidigt föra en tradition vidare. Jag hoppas att de som ser eller köper mina broderier uppskattar tiden och hantverket som ligger bakom samtidigt som de blir glada och inspirerade av mönster-, material- och färgkombinationerna.

Karin Derland bor och är verksam i Vaxholm, hon arbetar med fritt yllebroderi och mer som hon säger det ”på allvar” de senaste åren. Hon är utbildad journalist och arbetar deltid med redigering, resten av tiden går till stygnen. Broderiet har funnits med henne sedan barnsben.
– Jag har broderat mycket bonader och korsstygn, men sedan fem, sex år tillbaka mer fritt yllebroderi. Jag använder då inte bara yllegarn på ylle utan även lin och bomullsgarn, band, papper, paljetter och pärlor.

Blå lotus, verk av Karin Derland. (Foto KArin Derland)
Blå lotus, verk av Karin Derland. (Foto KArin Derland)

Karins förhållande till broderiet och hantverket handlar också om hållbarhet, omsorg i processen och kvalitet. Att välja bort själlös massproduktion är viktigt.
– Jag ser det lite som att det jag, och alla andra som ägnar sig åt hantverk, gör är resultatet av en bokstavlig massa tid, eftertanke och kunskap. Den som köper handgjort köper så att säga en massa tid, omsorg och kvalitet nerplöjt i ett föremål. Och det är ganska fint tycker jag.

Hommage à Dalarna, broderi av Karin Derland. (Foto Karin Derland)
Hommage à Dalarna, broderi av Karin Derland. (Foto Karin Derland)
Drottningen, yllebroderi Karin Derland. (Foto Karin Derland)
Drottningen, yllebroderi Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Föreningen för Svensk Hemslöjd har delat ut stipendiet i brodösen Mimmi Börjessons namn sedan mitten av 90-talet och i år har vi utsett Karin med följande motivering:

 Karin Derland får Mimmi Börjessons stipendium 2016 för sina detaljerade och fantasifulla broderier, arbeten som kräver ett stort mått av kunnande, kreativitet och koncentration. Med inspiration från såväl svensk som indisk folkkonst är hon en samtida brodös med ett djärvt formspråk som med sina bonader och kuddar gör vår tillvaro gladare och mer eftertänksam.

Bonaden Leksand, av Karin Derland. (Foto Karin Derland)
Bonaden Leksand, av Karin Derland. (Foto Karin Derland)

Kom och var med när vi delar ut stipendiet! Tisdag 25 oktober 18.00 i butiken Svensk Hemslöjd. Karin Derland finns på plats och jag och föreningens Camilla Skorup pratar med Karin om broderiet och hennes arbete. OSA på info@svenskhemslojd.org och se mer om kvällen i vårt event, här. Blri du intresserad av Karins verk? Följ henne på instagram, @karin_derland.

Detalj av verkat Pulpa, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot broderistipendiet hos Svensk Hemslöjd. (Foto Karn Derland)
Detalj av verkat Pulpa, av brodösen Karin Derland, som på tisdag tar emot broderistipendiet hos Svensk Hemslöjd. (Foto Karn Derland)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *