Kom på boksläpp – vi pratar vantar, sockor och lite till!

På lördag är det boksläpp för den här fina boken – Sticka vantar, sockor och lite till, av min eminenta frilanskollega Erika Åberg. Det är roligt och givande att prata handgjort skapande med Erika, vi gör ju det lite nu och då (okej, så ofta som vi ses) i mer eller mindre ordnade former. I podden Görbart till exempel, och i olika sammanhang live. I fredags fick vi prata om händer som gör på en av scenerna på bokmässan, mycket roligt.

Och nu på lördag finns vi  samlade igen – nu med stickningen i fokus då vi firar släppet av den alldeles sprillans nya boken. Vi håller till på Svensk Hemslöjd 14-16, varmt välkommen att vara med!

En av de illustrerande bilderna för boken Sticka vantar, sockor och lite till, av Erika Åberg. Ombonat, välgjort och vackert, precis som boken. (Foto Malin Nyhma)
En av de illustrerande bilderna för boken Sticka vantar, sockor och lite till, av Erika Åberg. Ombonat, välgjort och vackert, precis som boken. (Foto Malin Nuhma)

Vi håller ett samtal om stickning utifrån de 30-tal projekt Erika har formgivit till boken, och med oss har vi också några av landets experter på garn och färg.  Jomenvisst, Tant Kofta/Lotta Blom och Anna Strandberg från Dandelion Yarns och Petra Orrbeck från Magasin Duett finns alla med i butiken, de kommer att delta i samtalet och även ha med sig lite av sina garner.

Alla tre är några av de medverkande i Sticka vantar, sockor och lite till nämligen och verkligen ju superproffs på det de gör. Jag är mycket nyfiken på garnkvaliteter, färgbaser, vilka krav det går att ställa på ett färgat garn, samt hur det ser ut i garnfärgningsbranschen, här har vi ju rejäla proffs inom gebitet.

Vantar vantar egenstickade vantar- alla kommer Erika Åberg att ha med sig till butiken Svensk Hemslöjd på lördag. (Foto Erika Åberg)
Vantar vantar egenstickade vantar- alla kommer Erika Åberg att ha med sig till butiken Svensk Hemslöjd på lördag. (Foto Erika Åberg)

Detta är Erikas fjärde stickbok, och hon former precis som tidigare alla mönster själv, hon är noggrann med både mönster och material precis som tidigare; hon stickar i ull och mohair och använder sig gärna av traditionen som inspiration och utgångspunkt. Kopplingarna anas i hennes formgivning, men hon gör med mönster och färgval vantarna, mössorna och sjalarna till sina egna. Boken vänder sig till dig som stickat tidigare, men också för nybörjare finns goda möjligheter att ta sig an flera av projekten, Erika är en van kursledare och det märks också i hennes sätt att beskriva och förklara.

Kom och lyssna på vårt samtal, jag är nyfiken på hur processen ser ut i att göra en hantverksbok, hur hon förhåller sig till sitt material. Jag kommer också att fråga henne om nyttan i att sticka, vad det gör med en människa att skapa med sina händer – samt förstås; om hennes bästa stickråd. Jag som riktig rookie kan behöva en spark i baken och olika sätt att attackera stickorna och garnet. Varmt välkommen till Svensk Hemslöjd på lördag! Mer info här! 

Boken Sticka vantar, sockor och lite till av Erika Åberg. (Foto Malin Nuhma)
Boken Sticka vantar, sockor och lite till av Erika Åberg. (Foto Malin Nuhma)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *