Slöjd som metod: var med på Pussel Riot!

Ikväll och fyra torsdagar framöver  händer Pussel Riot på Textilmuseet i Borås – missa inte detta ni som har möjlighet! Här är ett spännande projekt där slöjd används som sätt att utforska, diskutera och uttrycka – slöjd som metod på ett väldigt lustfyllt och inspirerande sätt tycker jag det verkar. Utgångspunkten i görandet är en balaclava-mask och artisten Silvana Imam:

Pussel Riot tar sitt avstamp i de så kallade balaclava-masker som artisten Silvana Imam och konstnärskollektivet Pussy Riot använder för att uppmärksamma rättighetsfrågor, ofta HBTQ-frågor, och ifrågasätta roller och normer. Varje kväll är det workshop där du får göra en egen balaclava-mask, och de olika kvällarna har en gäst som belyser ämnet från olika perspektiv. Vad har vi för roller? Vilka är vi? Vem maskerar sig? Vad är en mask? Vilka laddningar får masker i olika kontexter?

Pussel Riots logga, broderad av  Emma Ihl. (Foto Slöjd i Väst)
Pussel Riots logga, broderad av Emma Ihl. (Foto Slöjd i Väst)

Bakom evenemanget ligger Pussel Borås, Slöjd i Väst, Textilmuseet och Borås Konstmuseum och ikväll inleds Pussel Riot med konstnären och stylisten Hanna Kisch med rubriken Så jobbar jag med Silvana Imam.  Varje kväll består av slöjdande och mingel, en föreläsning och fortsatt slöjdande.

Följande torsdagar i april gästas Pussel Riot av Anna Carlson med temat masken som identitet, och konstnären och hackern Jasmine Idun Isdrake som gör stickade gasmasker. Sista torsdagen avslutar programmet med en konsert med Silvana Imam på Konstmuseet i Borås.

Här hittar du hela programmet.

Pussy Riot, den feministiska ryska punkgruppen som "genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin". (Foto wikipedia)
Pussy Riot, den feministiska ryska punkgruppen som ”ofta genomför aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin”. (Foto wikipedia)

Konceptet Pussel finns i Borås som ett sätt att få fler att delta i kulturevenemang, genom att delta och samla pusselbitar belönas du med fria entréer och förmåner att uppleva mer. Jag fick tips om Pussel Riot från Elin Thomasson på Slöjd i Väst och hon berättar att slöjdaktiviteterna kom till i samband med att kulturkontoret i Borås arrangerar en konsert med Silvana Imam i slutet av april. Idén om maskering dök upp, då det är ett grepp som Silvana själv använder sig av för att problematisera maktförhållanden berättar Elin; vi tog fasta på det och fokusträffarna för att belysa frågor om maskering och identitet tog form. Hon fortsätter berätta så här om upplägget:

Slöjden blir en del i att närma sig frågor om identitet och normer: hur ser min mask ut? När bär jag egentligen mask och vad är det? Har jag själv förmågan att skapa den mask som passar mig? Vilken roll ikläder jag mig med min mask? Vilka laddningar får masker i olika kontexter? 

Som sagt, spännande och bra sätt att använda slöjden som metod för diskussion, gemenskap och uttryck. Följ länkarna för mer information, här finns också de olika torsdagarnas program i facebookevenemang:

#1: https://www.facebook.com/events/156705878046300/

#2: https://www.facebook.com/events/836692883119712/

#3: https://www.facebook.com/events/1736554256574051/

#4: https://www.facebook.com/events/446453568886186/

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *