Jag var i Jönköping förra veckan och besökte länsmuset och den pågående utställningen Av Pixlar, broderier i kvadrat. Nu pågår den endast till imorgon, men ni som har möjlighet – gå och se! Av Pixlar tar sin början i just pixeln, där den fantastiska korsstygnsbrodösen Britta Johanson är inbjuden att tillsammans med Max Valentin från byrån Fabel skapa fritt kring sina olika områden.
Max rör sig i området digitalisering kring kulturövande och arbetar bland annat med digital innovation, beteenden och produktutveckling. De har blivit ihopförda av utvecklarna i hemslöjd i Jönköpings län, Niclas Flinck och Eva Landén. De basar för det rum, 203 där Av Pixlar finns och de beskriver ytan som en experimentverkstad, där allt möjligt kan hända.

Det som har hänt är att Britta och Max utgått från pixeln som minsta gemensamma nämnare och har tillsammans bland annat skapat ett Jönköping i spelet Minecraft, där Brittas mönster hämtade från märkdukar från 1700-talet finns med – en väderkvarn, en kvarn, ett lustslott, en kyrka, och så vidare. Lantmäteriets släppta kartor utgör grunden för det här spelet i Minecraft med Jönköpings geografi, där besökare kan bygga hemma och också uppleva bygget på plats i ett spel men också genom de 3D-printade VR-glasögon som Fabel tagit fram.

Britta Johanson har jag skrivit en del om tidigare, hennes ambitiösa samlande av korsstygnsmönster som resulterar i bok efter bok – vilken skatt och guldgruva! Idagsläget finns 14 böcker, läs mer om dem här. Hennes korsstygn finns det gott om i utställningen också, en rad olika favoriter bland hennes broderade vykort med tillagda stygn och nya innerbörder – samt hennes utgångspunkt i konkreta märkdukar. Traditionen av märkduken fascinerar henne, hon berättade att hon gick igång så på själva mönstersamlingen, och förstås engagemanget och fliten.

Traditionellt gjordes märkdukar av unga flickor upp till tolv års ålder ungefär, där de dels övade stygn, dels fick lära sig bokstäver och samlingar av symboler som de själva skulle kunna ha nytta av längre fram i livet. En samlingsplats för nödvändig information alltså. Den tidigaste märkduken hittad är från 1500-talet berättade hon för mig när vi sågs förra veckan. Och hur ser en sådan märkduk ut av idag? Kanske som ovan? Sju pixlar hög är den optimalt läsbara bokstaven. Pixlar som finns runtomkring oss.
”Jag ser pixlar överallt!” säger Britta, och jag blir alldeles glad över hennes entusiasm och engagemang – hennes sätt att se traditionen i samtiden gör henne också viktig som röst och påminnare tycker jag. En tradition behöver omarbetas och användas, tolkas och sättas in i nya sammanhang för att utvecklas. Då kan det alltså bli nästan vad som helst…en busstidtabell eller post-itlappar eller Minecraft-voxlar för den delen.

Läs mer om utställningen här, där finns också information om hur du kan gå in och bygga korsstygnsbroderier i Minecraft och påverka Jönlöpings geografi. Samt hitta inspiration till lite egna broderier och mönster, vad vet jag. Här ges en rad inspirerande associationer och spår – plocka upp det du går igång på vetja. Utställningen pågår fram till imorgon söndag.


