#StitchforSyria – var med du med!

Vill du visa ditt stöd för Syrien och skicka lite hopp till brodöser genom ditt eget broderi? Var med i projektet #StitchforSyria. Tillsammans med organisationen Concern i England har kosstygnsbrodösen Mr X Stitch, Jamie Chalmers, tagit fram ett mönster som  är fritt att ladda ner och brodera därhemma.

Mönstret är hämtat från ett kvinnocenter i hamnstaden Tripoli i Libanon, där både syriska och libanesiska kvinnor undervisas i broderi. Jamie Chalmer har tagit en del av en syriansk mönsterdesign och anpassat det till detta välgörenhetsprojekt.  Läs mer om Jamies tankar om projektet här.

På ett kvinnocenter i Tripoli i Libanon undervisas kvinnor i broderi som de senare kan sälja och få en liten inkomst av. (Foto Concern worldwide UK)
På ett kvinnocenter i Tripoli i Libanon undervisas kvinnor i broderi som de senare kan sälja och få en liten inkomst av. (Foto Concern worldwide UK)

Centret är en plats dit kvinnor dels kan komma för en stunds avkoppling, dels lär de sig att brodera olika mönster som också säljs vidare och på så vis får de en liten inkomst och kan styra över sin tillvaro. Den fyrkant som projektet uppmanar brodöser från hela världen att bidra med kommer att visa stöd till kvinnorna genom att så småningom sättas ihop till en stor bonad på kvinnocentret i Tripoli, som ett meddelande till kvinnorna om solidaritet och hopp.

Hittills har 200 bidrag kommit in, de ser ut så här. Vill du vara med? Här finns mönstret och instruktionerna om hur du ska göra och var du ska skicka ditt bidrag.

De fyrkantiga broderade lapparna sätts ihop som en hälsning till de syrianska och libanesiska kvinnorna i Tripoli. (Foto Concernworldwide UK)
De fyrkantiga broderade lapparna sätts ihop som en hälsning till de syriska och libanesiska kvinnorna i Tripoli. (Foto Concernworldwide UK)

Jag såg också en fin och gripande film från detta center, där kvinnor möts och broderar gemensamt. Se här!

Läs mer om Concern worldwide här.  Mer att läsa om kvinnocentret som Concern stödjer finns här. Och mer att läsa om projektet och om du vill registrera dig själv eller en grupp i kampanjen hittar du här. 

Genom centret får kvinnorna möjlighet att lära sig hantverket för att senare få hjälp att utveckla det till produkter som de kan få en inkomst av. (Foto Concernworldwide UK)
Genom centret får kvinnorna möjlighet att lära sig hantverket för att senare få hjälp att utveckla det till produkter som de kan få en inkomst av. (Foto Concern worldwide UK)

 

 

9 comments

  1. Eller hur, roligt att du också gillar det! Jag brukar tänka att det är som vårt svenska sjuksköterska, det använder vi ju till både män och kvinnor. Jamies manbroider är ju utmärkt på engelska, jag vet dock inte någon bra svensk översättning på det – har du något förslag?

 1. Hej!
  Jag måste bara kolla ifall ni vet att Tripoli är en stad i Libyen, inte Libanon? Libyen och Libanon är 2 helt olika länder 🙂
  Tack för en bra artikel.

  1. Tack, vad roligt att du gillar inlägget! Jo, jag var dock tvungen att dubbelkolla när jag skrev :-), kan ju vara lite snårigt med geografin. Men detta center ligger i den ”lilla” hamnstaden Tripoli i Libanon, det är en stad med samma namn som i Libyen. Det som är en del av kvinnocentrets gärning här tycker jag, är att de ger kraft och kunskap åt kvinnor från båda länderna.

 2. Nog för att det finns syrianer även i Syrien, men de flesta vill nog mycket hellre bli kallade syrier. Inte minst kvinnorna på bilderna 🙂

 3. Vad spännande att kunna bidra till kvinnors välmående genom att brodera! Jag vill genast börja, men blir tveksam om aidaväven. Ska broderiet verkligen bara bli ca 5,5 cm i kvadrat? Aidaväv, med 5,3 rutor per cm?
  Tacksam för hjälp att tänka till en nybörjare.

 4. Fint projekt, tycker jag. Men jag kan inte hitta datum för när broderiet ska vara klart. Angående brodös, tycker jag att alla kan vara det. Kvinnor har kunnat benämnas med manliga titlar och fått en statushöjning på köpet. Om en man inte kan ha en kvinnlig titel, är det ett tecken på att kvinnor inte är lika mycket värda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *