Minns ni min och mångas fascination för den här näverpallen från möbelmässan? Eftersom jag har en stor svag punkt för näver kunde jag inte låta bli att kontakta ryska Anastasiya Koshcheeva som ligger bakom både pallen och dessa fantastiska björknäverbehållare. Jag frågade henne främst om materialet och hon berättade att hon hittat det som designer för fem år sedan; men visst, är man som hon född och uppvuxen i Sibirien har man förstås sett både ett och annat i näver i sin barndom.
Berlinbaserad och verksam som designer idag ligger hon bakom kollektionen med konbehållarna kallade Tuesa och eftersom hon själv inte bemästrar hantverket har hon hittat ett antal sibiriska slöjdare som kan utföra hennes design.
– Det sibiriska och ryska hantverket i björknäver håller på att bli bortglömt, allt färre behärskar hantverket, och det tycker jag är synd. Jag ville förhindra det och låter därför produktionen av dessa behållare ske i Sibirien för att behålla kunskapen och kanske också vara med och utveckla den genom att ge den en ny samtida form, vi samarbetar kring både utförande och genomförande, säger hon.
Nävret säger hon, är ett fascinerande material; inte bara flexibelt och mjukt det är också vattenbeständigt och antibakteriellt. Det andas, är starkt och hållbart.
Trots allt detta är det ändå ett material som håller på att glömmas bort, vilket alltså hon vill ändra på. Serien Tuesa är en utveckling och en fortsättning på användningen av materialet – den här stolen Sibirjak var hennes första projekt i näver. Hon berättar så här om sin fascination för materialet:
Det finns en stor potential i traditionellt hantverk, liksom i potentialen i naturmaterial och kunskapen i hur att arbeta med dem. Det är en lika viktig del av ett kulturarv också. Jag ser också att denna potential kan användas för att ersätta produkter, för att skapa helt nya hållbara lösningar för produkter. Våra resurser är ändliga och i det traditionella hantverket finns den värdefulla kunskapen om hur man arbetar med förnyelsebara material. Att arbeta med traditionella hantverkstekniker sparar och uppvärderar inte bara gamla traditioner, utan också naturen.
Tuesa-behållarna finns i produktion (se här), de finns i olika storlekar, alla har lock och botten i sibiriskt sederträ. Tillsammans med behållarna har Anastasiya Koshcheeva två ytterligare framtagna produkter, pallen Taburet och lampan Svetoch. Den näversitsade pallen som jag såg på möbelmässan, Taburet, består av ett tredimensionellt flätat näver, fastsytt på pallkonstruktionen. Det finns en svensk motsvarighet i Sofia Lithells näverpall, eller hur?
Anastasiya Koshcheeva kombinerar elegant nävret med sömmar, både som funktion och dekor. Hennes föremål känns samtida i en förpackning i traditionellt material, precis så som jag gillar det. Att en av hennes mål är att uppdatera och uppvärdera det sibirsiska näverhantverket gör mig extra glad. Här finns mer av hennes arbete.