Virkade vinterdrömmar i Berlin

En julhälsning kommer här från konstnären Tor Cederman i form av en gran fylld med – ja men just! – grytlappar och virkade dukar. Den här fantastiskt fint pyntade julgranen som mäter cirka 3,5 meter, har varit placerad i Berlin på de nordiska ambassaderna, hans installation med gran och andra verk kallar han Virkade vinterdrömmar.

Virkade vinterdrömmar - en  installation i Berlin med denna virkade dröm till gran i fokus. Av Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)
Virkade vinterdrömmar – en installation i Berlin med denna virkade dröm till gran i fokus. Av Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)

Tor har också varit på plats och hållit workshops i julpynt för pyntsugna, med granen och utställningen som bakgrund. De virkade vinterdrömmarna har sitt upphov bland annat i Tors mormor, hon som inspiratör och en som ”alltid hade något för händerna”. Han berättar så här om sin mormor:

Min mormor lärde sig sy och sticka när hon var fem år. Hon föddes 1905. Familjen levde ett sparsamt liv som statare i landskapet Värmland och jobbade i princip hela tiden alla dagar om året. Det gällde att alltid ”ha någonting för händerna” och inte sitta overksam. Att tillverka kläder, mattor, täcken och redskap var livsnödvändigt. När min mormor blev pensionär var behovet av hemgjorda strumpor och vantar inte lika stort längre. Hon levde då ett bekvämare liv och hade betydligt mer tid att utföra sysslor som inte var direkt nyttobetonade, men hon fortsatte att sticka tröjor, halsdukar, mössor, vantar och sockor. Hon virkade överkast, grytlappar, dukar, gardiner, lakansspetsar. Alltid perfekt, jämnt och fint, utan dragningar. Spetsarna virkades med en virknål som var så tunn att kroken nästan inte syntes.

Varvat pynt i granen, Virkade vinterdrömmar av Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)
Varvat pynt i granen, Virkade vinterdrömmar av Tor Cederman. (Foto Tor Cederman)

Jag tror att Tors mormor skulle ha älskat att se den här granen. Jag förstår vad Tor menar när han för sig själv beskriver sin mormor som en symbol för många generationers hårt arbetande kvinnor som i all relativt slitig vardag hittade sätt att förgylla sin tillvaro.

De dukar och grytlappar som vi idag hittar i second handaffärer kostar i princip ingenting har här fått bli verktyg och material för en större helhet; enskilt är de inte så märkvärdiga men hopsatta och stärkta i en – säg 3,5 meter hög gran – bildar de ett fantastiskt mönster, eller hur?

Stärkta grytlappar och dukar som var och en inte gör så mycket väsen av sig - tillsammans gör de skillnad i Tor Cedermans gran. (Foto Tor Cederman)
Stärkta grytlappar och dukar som var och en inte gör så mycket väsen av sig – tillsammans gör de skillnad i Tor Cedermans gran. (Foto Tor Cederman)

Och som jag nästan varje år vid den här tiden konstaterar – det finns få som slår Tor Cederman på fingrarna när det kommer till julpynt! Vi delar samma passion för julens alla mäktiga pyntmöjligheter helt enkelt (ja jag älskar också julen om det undgått någon).  Här är lite annat jag skrivit om Tors arbeten genom åren, en strålande konstnär och vän.

 

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *