Julklappstips: Julboken-skapa nytt med tradition

Idag gör vi skinkpinnar så det står härliga till här hemma, eller, vi har målat själva pinnarna och nu står krusningen på schemat. Tänker att det kanske inte går att få för många av just dessa, och att de framförallt kan ha en utmärkande roll på julbordet bortom skinkan också.

Dessa rara pinnar är förstås hämtade ur Lotta Glaves bok Julboken – skapa nytt med tradition, som kom ut lagom till att julpysslet kunde börja i år.

Allsorts material som du kan tänkas behöva till julpyntet. Ur Julboken av Lotta Glave. (Foto Thomas Harrysson)
Allsorts material som du kan tänkas behöva till julpyntet. Ur Julboken av Lotta Glave. (Foto Thomas Harrysson)

Vi har också provat på smällkaramellerna hittills och fått ytterligare inspiration till julpyntet här hemma. Och så är det nog tänkt att det ska gå att använda julboken från Hemslöjdens förlag. Inspiration och handfasta tips på saker att göra själv inför självaste julen. Här finns tydliga beskrivningar på oroar, pappershängen till granen, pappersstrutar och en krans med pappersblommor för att bara nämna något.

I Julboken har Lotta Glave också gjort en superfin toppstjärna, kolla in! Av plåt och kapsyler gör du en likadan, beskrivningen finns i boken. (Foto Thomas Harrysson)
I Julboken har Lotta Glave också gjort en superfin toppstjärna, kolla in! Av plåt och kapsyler gör du en likadan, beskrivningen finns i boken. (Foto Thomas Harrysson)

Här finns tips på saker du kan göra av papper, tyg, garn, halm, tidningspapper, korkar och presentpapper bland annat – fokus ligger mycket på återbruk och det som du kan tänkas ha hemma, samt på de traditioner som julens pyssel erbjuder. Uppdaterat till funktioner som fungerar idag.

Detalj till en av bokens beskrivningar på en oro - där du i princip kan trä allt fint du har på tråd. Ur Lotta Glaves Julboken. (Foto Thomas Harrysson)
Detalj till en av bokens beskrivningar på en oro – där du i princip kan trä allt fint du har på tråd. Ur Lotta Glaves Julboken. (Foto Thomas Harrysson)

Lotta Glave är formgivare och är till vardags en del i formgivarduon Bengt&Lotta, hennes mönstervärld är välkänd genom textilier, filtar, bruksföremål, prydnadsföremål och annat. Det här är en kreativ inspirationsbok helt och hållet ägnad julen och i den delar Lotta  alltså med sig av sina tips inför julpysslet. Ge bort boken eller använd själv för att maxa julstämningen i år och säkra densamma inför kommande jular!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *