Julkrans med pappersblomster

Det här roade vi oss med förra veckan och i helgen – egna pappersblommor gör du med hyfsat lätt förfarande, lite pilligt först, men efter lite övning går det som en dans. Vi utforskade material, färger och utseenden hejvilt här hemma och hade siktet på att sätta blommor på två inköpta gran- och mosskransar. Så här gjorde vi, jag och åttaåriga Vanna.

Färdig krans att ge bort eller hänga på egen dörr! Blommorna går utmärkt att sätta i granen också förstås! (Foto Kurbits)
Färdig krans att ge bort eller hänga på egen dörr! Blommorna går utmärkt att sätta i granen också förstås! (Foto Kurbits)

Vi började med allsorts papperskaos – och på bilden är det något felvisande instruktioner till smällkarameller som visas, vi provade på dem också. Men själva de beskrivningarna som utgick ifrån hittade vi i boken Krona och Krans, från Hemslöjdens förlag, kolla i den om du har möjlighet – annars finns beskrivning på liknande blommor som vi gjort här och här exempelvis.

Silkespapper, crepepapper, silver och guld i salig röra. Lite garn försökte vi också med, men föll in i pappersviket igen. En grön ståltråd och en blomstertejp gjorde att våra blommor kändes oerhört proffsiga i ett nafs. (Foto Kurbits)
Silkespapper, kräppapper, silver och guld i salig röra. Lite garn försökte vi också med, men föll in i pappersviket igen. En grön ståltråd och en blomstertejp gjorde att våra blommor kändes oerhört proffsiga i ett nafs. (Foto Kurbits)

Och så vek vi och snurrade och knövlade. Tills vi fick ihop en bukett med blommor med ganska långa stänger, så att vi kunde snurra fast dem i kransen. Den krans vi hade att utgå ifrån var så att säga helt naken, så här. Du kan förstås binda din egen krans i vilket material som helst, eller också fästa fast blommorna i varandra utan basmaterialet kransen – det finns ju ingen hejd på möjligheterna!

Så här såg våra tomma kransar ut, men det går ju förstås bra med vilken krans som helst, i vilket material som helst. (Foto  Kurbits)
Så här såg våra tomma kransar ut, men det går ju förstås bra med vilken krans som helst, i vilket material som helst. (Foto Kurbits)

Det svåraste var att sluta göra blommorna…när greppet blev vant blev det en fröjd att upptäcka färger och material, det gick nästan inte att stanna. Men vi hade siktet inställt på att sätta blommor längsmed ena sidan på de båda kransarna, och därför räckte den här buketten till båda våra kransar. Låt inte detta stoppa dig, vill du ha massor och mängder, blommor som täcker hela vägen runt – kör på för sjutton!

Buketten med blommor som vi nöjde oss med såg ut så här, innan fvi ördelade ut dem på kransarna. (Foto Kurbits)
Buketten med blommor som vi nöjde oss med såg ut så här, innan fvi ördelade ut dem på kransarna. (Foto Kurbits)

Sen var det som sagt bara att fästa fast blommorna i kransen, ska du ha den utomhus är det förstås bra med lite extra virande, så att blommorna klarar blåsten. Jag hade lite grön blomstertejp liggandes, jag minns inte på rak arm var jag köpt den, men kan rekommendera den för så att säga slutfinishen. Det går förstås utmärkt utan, blomstertejpen gör mest att blommans underrede och själk får en mer blomlik känsla.

Vika och böja, beroende på om kransen ska sitta utomhus eller inomhus bör du väl fästa dem mer eller mindre säkert.  (Foto Kurbits)
Vika och böja, beroende på om kransen ska sitta utomhus eller inomhus bör du väl fästa blommorna mer eller mindre ordentligt. (Foto Kurbits)

Det roligaste var att det var ett bra projekt att göra tillsammans, då vi kunde hjälpas åt att fästa, snurra och knövla på tills vi hamnade rätt. Och så blev den ena, som vi skulle ge bort, väldigt uppskattad som gåva! Om ni har tiden var det här ett mycket fint pynt att göra ihop. God pysselstund önskar jag!

Färdiga! Två lite olika kransar blev det, en utan snöre och en med. Vi fäste snöret i den befintliga kransens ståltråd, mycket smidigt. Och den krans utan snöre fick ett eget hänge i form av en snörstump. (Foto Kurbits)
Färdiga! Två lite olika kransar blev det, en utan snöre och en med. Vi fäste snöret i den befintliga kransens ståltråd, mycket smidigt. Och den krans utan snöre fick ett eget hänge i form av en snörstump. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *