Lone Wolf läderarbete – en bok om det goda hantverket

Viljan att dela med sig av sin kunskap, av sitt kunnande kring sitt hantverk är något av det finaste jag vet. Att vara så nyfiken på och så engagerad i möjligheterna i vad ens material kan ta vägen, ge andra och bidra med, att man är villig att berätta och visa. Självklart finns det andra anledningar att skriva en bok, det fattar jag också, men grundinställningen i en DIY-bok måste ju ändå ligga i viljan att förklara tänker jag.

Och det tänker jag också när jag läser Michael Gärtners superfina bok Lone Wolf Läderarbete. Det är en hantverksbok med ambitioner att göra just det, dela med sig av kunskap inom läderarbetet.

Lone Wolf läderarbeten - en hantverksbok av Michael Gärtner ger allsorts tips och beskrivningar om hur du arbetar själv i läder. Boken är informativ och mycket stilig. Bilderna är tagna av Calle Stoltz, hä rmycket eländigt återgivna av mig. (Foto Kurbits)
Lone Wolf läderarbeten – en hantverksbok av Michael Gärtner ger allsorts tips och beskrivningar om hur du arbetar själv i läder. Boken är informativ och mycket stilig. Bilderna är tagna av Calle Stoltz, här mycket eländigt återgivna av mig. (Foto Kurbits)

Jag gillar också ämnet, eftersom jag inte sett särskilt många beskrivande böcker om just läderarbete på sistone och jag tror att den är välbehövd och kommer att bli uppskattad för inriktningen, men också för utförandet.

För kolla in här – Michael Gärtner är superpedagogisk, boken syftar att ge grundkunskapen i läder och läderhantverk och den är indelad i fyra delar: läder, teknik, flätning och projekt. Den ger alltså bakgrund i olika ingångar i garvning och hur läder fungerar, här diskuteras också lädertjocklekar och lädertyper. I kapitlet kring teknik finns en rejäl verktygsöversikt, där kantpolerare, huggplatta och gaffelmejsel presenteras, liksom tankar om tillskärning, färgning och lim. Del tre handlar om flätning.

Mitt favoritprojekt, en flätad läderkedja med schackel till ditt fickur. Ur Michael Gärtners bok om läderarbete. (Foto Kurbits)
Mitt favoritprojekt, en flätad läderkedja med schackel till ditt fickur. Ur Michael Gärtners bok om läderarbete. (Foto Kurbits)

Till synes superavancerade resultat genomlyses i noggranna skisser och steg för steg, gör en magisk fläta med 5 parter, en piskknut eller rundfläta med 8 kanter vetja! Och sen följer den större delen av boken i kapitlet om projekt. Forftfarande med tydliga steg för steg-beskrivningar i text och bild men varvat med färdiga resultat på fint manér. Det är inspirerande och kunskapsströsslande på en och samma gång.

Många av projekten är baserade på den flätteknik som ingår i kapitel tre, nyckelhållare/plånboksrem, flätade armband och nyckelring. Men steget vidare till plånböcker, myntbörsar, knivfodral, skärp och till och med en väska verkar inte helt omöjligt. En av mina favoriter är den läderrem till fickuret som Michael Gärtner bjuder på, med schackel och flätad läderkedja.

Michael Gärtner själv, självlärd med en skicklig skomakare till far och med mångårig övning har han nära till hantverket. (Foto Calle Stoltz)
Michael Gärtner själv, självlärd med en skicklig skomakare till far och med mångårig övning har han nära till hantverket. (Foto Calle Stoltz)

Michael Gärtner är själv uppvuxen i sin pappas skomakeri, hans far var en mycket skicklig skomakare. Själv är han självlärd inom läderhantverket och säljer sina handgjorda arbeten under märket Lone Wolf Sweden. Boken inleds med Michaels egen historia, om hans väg in i yrket med läder. Han berättar om att tillverka med egna händer har varit en stark drivkraft för honom, och att han med den här boken vill inspirera till det goda hantverket. Och han skriver så här:

Läderarbete är en konst som ger mersmak och det är bara din fantasi som sätter gränserna. Att inte stressa, att låta arbetet ta tid och att vara noggrann är nyckeln till ett lyckat resultat. Känslan av att själv ha planerat, gjort mallar, tillskurit och sytt till exempel en egen plånbok är obetalbar!

Lone Wolf läderarbete är utgiven av Natur och Kultur, den innehåller 15-talet projekt att göra själv på temat flätor, knutar och sömnad av läder. Författarens ambition att förmedla skaparglädjen i att göra själv är tydlig och genom att skapa själv lär du dig också att uppvärdera den gamla hantverkstraditionen kring läderarbeten. Ytterligare en ambition från läderhantverkaren bakom Lone Wolf. Läs mer om boken här.

Bokens omslag. Utgiven av Natur och Kultur och ute nu - en briljant julklapp till dig själv eller någon som vill lära sig det goda hantverket. En vacker och informativ bok på temat läder helt enkelt! (Foto Calle Stoltz)
Bokens omslag. Utgiven av Natur och Kultur och ute nu – en briljant julklapp till dig själv eller någon som vill lära sig det goda hantverket. En vacker och informativ bok på temat läder helt enkelt! (Foto Calle Stoltz)

 

1 comment

  1. Härligt, plötsligt får läderarbeten mig att höja på ögonen! För ofta har det varit både anonymt, förutsägbart och tråkigt.
    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *