Inspirationsdag på Nordiska museet

Veckan har passerat i rasande takt, den har bjudit på allt från andra upplagan av Formfrukost och en gerillaslöjdsföreläsning på en inspirerande kulturkonferens i Norrköping. Men den började på Nordiska museet.

I måndags var det äntligen dags för mig och min frilanskollega Erika Åberg att tillsammans med Nordiska museet få hälsa en grupp inbjudna till vår inspirationsdag. Erika och jag har arbetat med konceptet och en rad förberedelser ett bra tag, och det var fantastiskt att äntligen få vara med om det hela.

Ur Textilgalleriets många lådor av textil inspiration, på Nordiska museet. Här syns en flamskväv från sent 1700-tal. (Foto Kurbits)
Ur Textilgalleriets många lådor av textil inspiration, på Nordiska museet. Här syns en flamskväv från sent 1700-tal. (Foto Kurbits)

Vi kunde välkomna en utvald grupp som alla arbetar med inredning,  färg, form, mönster, hantverk, folkkonst och skapande i olika kanaler och på olika sätt. Gemensamt var att vi alla hade frågor kring hem och identitet och olika sätt att kommunicera kring slöjd och handgjort skapande.

Tillsammans med Nordiska museets produktionsavdelning och övriga personal genomförde vi en rundvandring och visningar i den nyöppnade utställningen Rejält Retro, samt fick en guidad tur genom Textilgalleriet och den permanenta utställningen Folkkonst.

Visning i Rejält Retro, utställningens producent Lena Landerberg berättar. (Foto Kurbits)
Visning i Rejält Retro, utställningens producent Lena Landerberg berättar. (Foto Kurbits)

Vi fick komma bakom kulisserna och nära föremålen och också få förmånen att träffa experter kring konservering, möbelkultur, folkkonst och slöjd.  En av dagens många höjdpunkter var också besöket i konservatorsateljén, där vi hade bett de fyra konservatorerna välja ut ett favoritobjekt till oss.

Ett av de utvalda föremålen i samlingarna, ett par okända tofflor som krävde vidare efterforskning. Vilken cliffhanger! Vem har ägt dem, varför finns de här? Vem har gjort dem?  (Foto Kurbits)
Ett av de utvalda föremålen i samlingarna, ett par okända tofflor som krävde vidare efterforskning. Vilken cliffhanger! Vem har ägt dem, varför finns de här? Vem har gjort dem? (Foto Kurbits)
Gruppen samlad hos konservatorerna i ateljén på Nordiska museet. (Foto Kurbits)
Gruppen samlad hos konservatorerna i ateljén på Nordiska museet. (Foto Kurbits)

Diskussionerna kring vad samlingar, folkkonst, möbler och objekt kan användas till idag var många, samtalen leddes också in på hur vi skildrar hemmet i våra kanaler, vilka bilder och vilka föremål som har en plats där. Och vilka som ryms.

Vi samlades kring många av de ämnen som det livsstilsmuseum som  Nordiska ju faktiskt är, och det blev en galet intressant dag förstås också mycket på grund av de engagerade deltagarna.

Ytterligare en höjdpunkt - att få lyssna till dessa två experter: Ulla-Karin Warberg, intendent i folklig möbelkultur, folkkonst och slöjd, samt Johan Knutsson, professor i möbelkultur. De visade några av sina favoritmöbler i utställningen Rejält Retro och oj vad de kunde sätta in oss i mycket intressant! (Foto Kurbits)
Ytterligare en höjdpunkt – att få lyssna till dessa två experter: Ulla-Karin Warberg, intendent i folklig möbelkultur, folkkonst och slöjd, samt Johan Knutsson, professor i möbelkultur. De visade några av sina favoritmöbler i utställningen Rejält Retro och oj vad de kunde sätta in oss i mycket intressant! (Foto Kurbits)
Mer inspiration hos konservatorerna, ett kabinettskåp från 1700-talets mitt, förmodligen tillhörande en apotekare på resa. Inklusive en rad lönnfack! (Foto Kurbits)
Mer inspiration hos konservatorerna, ett kabinettskåp från 1700-talets mitt, förmodligen tillhörande en apotekare på resa. Inklusive en rad lönnfack! (Foto Kurbits)
Folkkonstutställningen är en ständigt återkommande källa till inspiration för oss. För dagen fick vi oss också en guidad tur i den, med medföljande diskussion om hur folkkonsten kan användas idag. (Foto Kurbits)
Folkkonstutställningen är en ständigt återkommande källa till inspiration för oss. För dagen fick vi oss också en guidad tur i den, med medföljande diskussion om hur folkkonsten kan användas idag. (Foto Kurbits)

Tack alla ni som kom och gjorde den här dagen så spännande och rolig! Och stort tack till Nordiska som lät oss härja runt med er inför och under den här dagen, och för att ni arrangerade det praktiska så bra för oss.

Kolla gärna #nm_inspiration för fler inspirationsbilder från dagen! Och här kan du läsa mer om utställningen, vi var på plats när den öppnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *