Med hjälp av nål, tråd, sax, vlieseline och färgade bitar textil växer den norska textilkonstnären Inger Johanne Rasmussens verk fram, hon kallar sin process för textil intarsia, och det ser ut att vara ett mycket passande namn för denna sorts textila applikation. Resultatet ser att döma på bilderna hänförande ut, och för er som har möjlighet finns dessa verk att se från och med nu på lördag 5 september på Sven Harrys konsthall i Stockholm.

Inger Johanne Rasmussen bor och arbetar i Oslo, hon har medverkat vid stora utställningar i Europa tidigare och ställer också ut sina verk i Japan. Detta är hennes första separatutställning i Sverige. Inger Johanne Rasmussens verk är imponerande stora i storleken, att arbeta med applikationer och nål och tråd i det stora formatet är inte det lättaste! Och hennes motiv rör sig fritt mellan landskap, växter och natur till mer abstrakta mönster. Utställningen pågår till 22 november. Läs mer här.

Intarsia är ju annars ett begrepp som vi oftast förknippar med trä, eller metall eller kanske glas, men själva metoden, att foga bitar till varandra i avancerade skarvtekniker för att skapa mönster går ju lika bra att applicera på textil. Det jag här kallar applikationsteknik är ju annars ofta hur vi benämner arbete där textil används för att skapa, mindre tygbitar blir mönster på större. Jag har inte själv sett Inger Johanne Rasmussens arbete live, också utifrån dessa tekniktermer ska det bli spännande att göra så.
Har vi några teknikexperter inom området som vet mer? Utveckla gärna kring just termen textil intarsia vetja, lämna kommentar eller mejla mig!



Intarsiabroderi: https://www.facebook.com/historiska/photos/gm.900999466634986/10153084095322322/?type=1&theater