Besök och sök till Handarbetets Vänner!

Just nu pågår Handarbetets Vänners examensutställning, det är tolv avgångselever i högre textilt hantverk som visar sina verk i skolans egna galleri, jag har inte hunnit dit än men oj vad det ser spännande ut!

Här är ett antal av deras arbetsbilder, fler än jag blir säkert alldeles glad och nyfiken av allt vackert material, hantverksskickligheten är något som lyser igenom.

Opening av Lucie Wiberg, bildväv: "Ett försök att beskriva människans inre utveckling. Motivet – ett ägg – kan ses som en symbol för det mänskliga psyket. Men här håller skalet på att krackelera. Maskerna, rollerna, faller av när individen utvecklar sig och blir mer autentisk".
Opening av Lucie Wiberg, bildväv: ”Ett försök att beskriva människans inre utveckling. Motivet – ett ägg – kan ses som en symbol för det mänskliga psyket. Men här håller skalet på att krackelera. Maskerna, rollerna, faller av när individen utvecklar sig och blir mer autentisk”.

Jag hade också kontakt med HV häromdagen och hörde att det finns några platser kvar på deras basår för hösten, så jag slår gärna ett slag för det – är det måhända du som är framtidens textila mästare och kreatör? Handarbetets Vänner har utbildningar i Högre Textil Hantverksutbildning, Textilhantverk Basår och Textilhantverk Basår/Stickning, här finns mer information om utbildningarna och hur du söker.

Hör av dig till skolan om du har funderingar kring utbildningarna, passa på!

En av skolans tidigare alumnistudenter, Katja Beckman. (Foto Erik Thor)
En av skolans tidigare alumnistudenter, Katja Beckman. (Foto Katja Beckman)
Veret heter Zooxanthellae och är gjort av Mikaela Jonsson i teknikerna formvävd halvrya, smock, torrnålsfiltning, och  maskinstickning: "Mitt verk är en textil tolkning av ett korallrev, jag fascineras av de märkliga och fantasieggande växter och djur man kan hitta i havet. Jag vill dra nytta utav de textila materialens egenskaper för att efterlikna ett utsnitt utav ett korallrev. Med mitt verk vill jag lyfta fram hur ömtåligt revens ekosystem är och hur de påverkas av t.ex. kemikalier, temperaturskillnader och överfiske". (Foto Erik Thor)
Verket heter Zooxanthellae och är gjort av examensstudenten Mikaela Jonsson i teknikerna formvävd halvrya, smock, torrnålsfiltning, och maskinstickning: ”Mitt verk är en textil tolkning av ett korallrev … jag vill dra nytta av de textila materialens egenskaper för att efterlikna ett utsnitt utav ett korallrev. Med mitt verk vill jag lyfta fram hur ömtåligt revens ekosystem är och hur de påverkas av t.ex. kemikalier, temperaturskillnader och överfiske”. (Foto Erik Thor)

Bildernas information kommer från eleverna själva, och den är hämtad här. Fin läsning då det som alltid är processen och vägen till verket som är otippad, spännande och intressant.

Och nu är du förstås supernyfiken på att ta del av resultatet? Fram till 8 augusti finns möjlighet att se de textila mästare som precis nu utexaminerats, jag är på väg – satsa du med om du är i krokarna av Djurgården i sommar!

Flygande matta av Maki Imaeda Fokine, gjort i rosengång:  "Jag ville  skapa en möbel i form av en ”flygande matta” genom att kombinera vävd matta med glasfiberväv.  Grundidén är att skapa någonting med känsla av lekfullhet men samtidigt funktionellt. Mattan är vävd i rosengång och tanken med mattans geometriska former är att på optisk väg skapa ett vågigt intryck". (Foto Erik Thor)
Flygande matta av Maki Imaeda Fokine, gjort i rosengång: ”Jag ville skapa en möbel i form av en ”flygande matta” genom att kombinera vävd matta med glasfiberväv. Grundidén är att skapa någonting med känsla av lekfullhet men samtidigt funktionellt. Mattan är vävd i rosengång och tanken med mattans geometriska former är att på optisk väg skapa ett vågigt intryck”. (Foto Erik Thor)
Installation/kollektion med titel I rörelse av Klara Broström: "Materialet är kärnan. Jag låter det styra mig till att hitta nya uttryck. För mig handlar textil om yta och struktur, om den taktila och visuella känslan. Jag inspireras av att jobba experimentellt, att låta arbetet och uttrycket formas längs vägen. Att skapa ett material från första tråden eller att se möjligheterna i det redan använda. Att bearbeta, manipulera, ta isär och bygga upp. Förvandla, förvalta, förädla. I form av kläder får mina material ett nytt sammanhang, nytt liv." (Foto Erik Thor)
Installation/kollektion med titel I rörelse av Klara Broström: ”Materialet är kärnan. Jag låter det styra mig till att hitta nya uttryck. För mig handlar textil om yta och struktur, om den taktila och visuella känslan. Jag inspireras av att jobba experimentellt, att låta arbetet och uttrycket formas längs vägen. Att skapa ett material från första tråden eller att se möjligheterna i det redan använda. Att bearbeta, manipulera, ta isär och bygga upp. Förvandla, förvalta, förädla. I form av kläder får mina material ett nytt sammanhang, nytt liv.” (Foto Erik Thor)

Bilden i inläggets topp är gjord av Nanny Råberg i tuskaft, läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *