Broderat Magna Carta får Wikipedias form

Magna Carta  är ett dokument som fyller 800 år i år. Magna Carta betyder det stora föredraget på latin och ligger också till grund för våra grundlagars fri- och rättighetskataloger och till FN:s stadga om mänskliga rättigheter. För att uppmärksamma Magna Cartas betydelse har den brittiska konstnären Cornelia Parker engagerat 200 brodöser att skapa ett 13 meter långt broderad version av Magna Carta. Avtalet slöts 1215 mellan kungen Johan av England, adeln och prästerna och som ses också som grunden till Englands parlament (läs hela historien här).

Brittiska konstnären Cornelia Parker har låtit 200 inbjudna brodera det 800 år gamla dokumentet Magna Carta, i sin Wikipediaform. (Foto Tony Antoniou)
Brittiska konstnären Cornelia Parker har låtit 200 inbjudna brodera det 800 år gamla dokumentet Magna Carta, i sin Wikipediaform. (Foto Tony Antoniou)

Originalet består av 3 500 ord och finns bland annat att se på British Library i London, men från och med nu kan man alltså också se det broderade bidraget. Det 13 meter långa broderiet har fått sin form ur Wikipedias artikel – något mycket medvetet enligt broderiets initiativtagare:

I love the idea of taking something digital and making it into an analogue, hand-crafted thing. I wanted the embroidery to raise questions about where we are now with the principles laid down in the Magna Carta, and about the challenges to all kinds of freedoms that we face in the digital age. Like a Wikipedia article, this embroidery is multi-authored and full of many different voices.

Cornelia Parker har bjudit in ett stort antal människor att bidra, många med helt andra yrken och roller, snarare har hon delat ut fraser och ord till olika människor. Jarvis Cocker har broderat orden common och people, Edward Snowden ordet liberty och Julian Assange ordet freedom för att nämna några exempel, se fler här. Här finns en fin film som berättar om hela uppdraget:

Kring 200 brodöser har alltså bidragit till detta verk, det som Cornelia Parker alltså beskriver som ett porträtt av vår tid. ”Alla människor som som jag bett bidra har sina egna åsikter om demokrati idag och jag tänkte noga ut de ord som de skulle brodera”, säger hon och fortsätter: ”Till exempel har Baroness Warsi, Eliza Manningham-Buller och  Julian Assange broderat ordet frihet, men har alla olika förhållande till det”.

Magna Carta, broderiet är 13 meter långt och har en rad olika händer som avsändare. (Foto Joseph Turp)
Magna Carta, broderiet är 13 meter långt och har en rad olika händer som avsändare. (Foto Joseph Turp)

En mängd olika människor finns alltså representerade i broderiet, bland annat organisationen Fine Cell Work som jag skrivit om tidigare och som också finns porträtterade i min bok Gerillaslöjd. Organisationen hjälper brittiska fångar att lära sig brodera för att sedemera hitta tidsfördriv och försörjning i fängelset. 35 fångar från olika fängelser har varit med och bidragit. Liksom Royal School of Needlework och Hand&Lock som förstås är proffs på detta.

Den fullständigt autentiska wikipediaartikeln, med blå länkar, bilder och källor finns som sagt att se på British Library fram till 24 juli för den som har möjlighet.

13 meter Magna Carta broderi. (Foto ITV News)
13 meter Magna Carta broderi. (Foto ITV News)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *