Karin Ferner extra allt på Leksands Kulturhus

Förra helgen öppnade Leksands Kulturhus en extra allt-utställning med silversmeden och konstnären Karin Ferner. Det är både roligt och passande att utställningen heter så, ”Yster glädje med extra allt och en fläkt av Dalarna” är dess hela titel, eller iallafall dess beskrivning. Det går att ana att Karin inte sparat på det påhittiga, finurliga, färgsprakande sköna bild- och formspråk som hon under så många år utvecklat till sitt alldeles egna. Jag är mycket svag för det hon gör.

Tofskrage med rosett och ros av Karin Ferner, finns att se i den pågående utställningen med hennes arbeten på Leksands Kulturhus. (Foto Johan Bondjers)
Tofskrage med rosett och ros av Karin Ferner, finns att se i den pågående utställningen med hennes arbeten på Leksands Kulturhus. (Foto Johan Bondjers)

Jag skulle säga att Karin Ferners arbeten är riktiga små juveler, inte heller helt kända i digitala sammanhang, hon arbetar inte mycket med bloggar, sajter eller facebooksidor. Därför är det fantastiskt att få visa upp dessa bilder, jag har fått dem från Leksands Kulturhus som i år firar 30 år med den här jubileumsutställningen. De presenterar Karin som den nutida folkkonstens främsta företrädare och det är en bra beskrivning, hon är mycket etablerad inom sin alldeles egenskapade nisch och som sagt, mycket skicklig på det hon gör.

Utställningen i Leksand beskriver Karin som ”en utställning med återbruk av färg, form, känsla och skönhet med en nytolkning av de gamla dalmålarnas tanke att allt utgår från Dalarna. En utställning med massor av smycken och objekt.”

Stövlar ur utställningen  Yster glädje med extra allt och en fläkt av Dalarna, av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)
Stövlar ur utställningen Yster glädje med extra allt och en fläkt av Dalarna, av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)
Krage ur Yster glädje med extra allt och en fläkt av Dalarna, av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)
Halsband ur Yster glädje med extra allt och en fläkt av Dalarna, av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)

Ta chansen att se Karins verk nu och i sommar, utställningen finns att se ända fram till 19 september, Leksands Kulturhus är för övrigt superfint med sina permanenta utställningar också, där finns en imponerande dräktsamling och en fin samling med gammalt dalamåleri.  Jag var där för ett par år sedan och kan verkligen rekommendera ett besök.

Brudkrona av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)
Brudkrona av Karin Ferner. (Foto Johan Bondjers)
Verk av Karin Ferner, just nu på Leksands Kulturhus. (Foto Johan Bondjers)
Verk av Karin Ferner, just nu på Leksands Kulturhus. (Foto Johan Bondjers)
Handväska med pardans. (Foto Johan Bondjers)
Handväska med pardans. (Foto Johan Bondjers)
Karin Ferners utställning innehåller en massa smycken och objekt, som detta exempelvis. (Foto Johan Bondjers)
Karin Ferners utställning innehåller en massa smycken och objekt, som detta exempelvis. (Foto Johan Bondjers)
Bilden i inläggets topp i sin helhet - extra allt i sitt esse, älskar allt i den här bilden och skulle vilja bära hela rubbet. Karin Ferner gott folk, på Leksands Kulturhus just nu. (Foto Johan Bondjers)
Bilden i inläggets topp i sin helhet – extra allt i sitt esse, älskar allt i den här bilden och skulle vilja bära hela rubbet. Karin Ferner gott folk, på Leksands Kulturhus just nu. (Foto Johan Bondjers)

1 comment

  1. Jag vill hemskt gärna rekommendera ALLLLLLA att åka och se denna utställning! Så inspirerande, glädjefull, lekfull och underbar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *