Slöjdinspiration de lux från Göteborg

Jag var ju två dagar i Göteborg förra veckan – oj vilken boost av kreativitet och inspiration det var. Det är något i luften som gör allt så spännande, eller så är det bara mångårigt engagemang, nytänk och ambition samsat med en herrans massa talang som gör att det finns så mycket bra spännande design, konsthantverk, slöjd och hantverk i Göteborg.

Jag fick ett fantastiskt välordnat program till mig och ägnade dagarna åt att främst träffa och prata med utövare och titta på deras ateljéer, lokaler och få berättat hur de arbetar. Mitt instagramflöde skvallrar om mina programpunkter, men här följer också lite tankar kring vilka jag träffade och vad jag gjorde.

Masayoshi Oyas keramik på hyllan i hans del av ateljén på Sockerbruket 33. (Foto Kurbits)
Masayoshi Oyas keramik på hyllan i hans del av ateljén på Sockerbruket 33. (Foto Kurbits)

Jag började på Sockerbruket 33 där jag träffade fyra keramiker, Marianne Hallberg, Masayoshi Oya, Oscar Gard Montán och Tina Hultsborn. Här finns ytterligare en rad keramiker, men dessa var på plats dagarna efter att Konstrundan i Majorna avslutats, så jag hade tur att få se deras ateljé full med uppskyltade verk – fantastiskt fint och verkligen spännande att få ta del av. Ta chansen att se deras arbete om den ges! 

Marianne Hallberg i sin del av ateljén på Sockerbruket 33. Här tittade vi lite extra på hennes fantastiska petflaskor i fönstret. Nästan platta, men ändå med antydan till vanlig rund form. Så himla fina! (Foto Kurbits)
Marianne Hallberg i sin del av ateljén på Sockerbruket 33. Här tittade vi lite extra på hennes fantastiska petflaskor i fönstret. Nästan platta, men ändå med antydan till vanlig rund form. Så himla fina! (Foto Kurbits)

Alla har de olika ingångar till materialet, glasyrerna, arbetstekniker – och inte minst ytan! Marianne Hallbergs arbete med funktionalitet och estetik, där hennes pågående arbete med att ta fram en platt galge i keramik får representera det jag menar; hennes sätt att teckna med keramik – använda sig av motiv och material är så himla spännande. Ateljén var full av experimentlusta och driv, det var roligt att träffa er! 

Just nu hos Marianne Hallberg, galgar i keramik. (Foto Kurbits)
Just nu hos Marianne Hallberg, galgar i keramik. (Foto Kurbits)
Oscar Gard Montán med några av sina mycket olika verk - hans findetaljerade skulpturer och längst bak hans pixelerade urnor. (Foto Kurbits)
Oscar Gard Montán med några av sina mycket olika verk – hans findetaljerade skulpturer och längst bak hans  ofantligt spännande pixelerade urnor. (Foto Kurbits)

Runt hörnet från Sockerbruket hittade jag Frida Mälarborn Hosinos ateljé, där hon visade mig den riktigt fina finessen med hennes vackra fat – baksidan! Jag var så nyfiken på hur hon gör dem, de är alltså inte endast täckta med en vacker glaserad yta, nej, hennes fat är precis som schackrutekakor – de är hopsatta i olika leror. Hon nämnde för övrigt att just dessa kakor varit en inspiration för henne när hon kom igång att göra arbeten i denna teknik för ett antal år sedan. Galet fint!

Detalj av baksidan av Frida Mälarborn Hoshinos fat, se så spännande! Här blir det tydligt att fatet består av flera olika sorters lera. (Foto Kurbits)
Detalj av baksidan av Frida Mälarborn Hoshinos fat, se så spännande! Här blir det tydligt att fatet består av flera olika sorters lera. (Foto Kurbits)
Och här är Frida Mälarborn Hoshino i sin ateljé i Majorna i Göteborg. (Foto Kurbits)
Och här är Frida Mälarborn Hoshino i sin ateljé i Majorna i Göteborg. (Foto Kurbits)

Jag var ju i Göteborg för att ge föreläsningar kring gerillaslöjden, men innan jag kom mig till Världskulturmuseets stickkafé landade jag också i butiken och konceptet Koja, där jag bland annat träffade Anna Backlund, som är en intressant drivkraft både i sig själv i egen regi, men också som en av de ursprungliga formgivarna bakom House of Rym.

Butiken och lokalen Koja rymmer hennes produkter, men också andra duktiga formgivare och hantverkare företrädelsevis från Göteborg. Här finns också Maria Bergström som gör superfin makramé i amplar och dekorationer. Framöver kommer Koja att drivas av dessa två duktiga designers, eftersom Fine Little Day flyttar mot nya äventyr. Koja har ett riktigt fint instagramkonto att följa, om du vill hålla dig uppdaterad.

Koja, också det i Majorna i Göteborg. Riktigt fint hantverk och design här - av Anna Backlund och Elisabeth Dunker med deras produkter för House of Rym bland annat. Men också mycket annat hantverk berättade Anna Backlund och Maria Bergström som jag träffade. Dessa två kommer framöver att driva Koja tillsammans, efter att Fine Little Day flyttar mot nya äventyr. (Foto Kurbits)
Koja, också det i Majorna i Göteborg. Riktigt fint hantverk och design här – av Anna Backlund och Elisabeth Dunker med deras produkter för House of Rym bland annat. Men också mycket annat och gärna lokalt hantverk berättade Anna Backlund och Maria Bergström som jag träffade. (Foto Kurbits)

Det blev inte så mycket bilder från vare sig Världskulturmuseet, Fritidsagenturen eller Blå Stället, som var de föreläsningsstopp som var inbokade. Tre inbördes olika men ooh så charmiga bokningar! Tack alla ni som kom till de olika samtalen, verkligen inspirerande att få träffas.

Eva Zetraeus fantastiskt spännande keramik, hennes porslinslera växer fram i olika etapper och formationer. (Foto Kurbits)
Eva Zetraeus fantastiskt spännande keramik, hennes porslinslera växer fram i olika etapper och formationer. (Foto Kurbits)

Jag fick också möjlighet att bekanta mig snabbt med Konstepidemin, det gamla sanitoriet som ger möjlighet till en stor uppsjö konstnärsateljéer, jag besökte två av dem: Eva Zethraeus och Sverker Eklunds.

Jag återkommer till Evas ateljé i ett senare inlägg, hennes verksamhet är så inspirerande och intressant tycker jag. Sverker Eklund är konstnären och bildhuggaren som jag gärna återvänder till, jag hann bara med ett kort besök. Hans flickor som han kallar sina träfigurer, är verkligen värda att ta del av live.

Hyvelbänken står centralt i Sverker Eklunds ateljé i Konstepidemin i Göteborg. Här doftar det trä och överallt hänger hans flickor på väggarna och pratar. (Foto Kurbits)
Hyvelbänken står centralt i Sverker Eklunds ateljé i Konstepidemin i Göteborg. Här doftar det trä och överallt hänger hans flickor på väggarna och pratar. (Foto Kurbits)

En extra fin upplevelse i hans ateljé var förstås doften av träet och i hans fall också det brända träet. Sverker berättade att han är målande konstnär och har målat i många år, men att träfigurerna, som nästan alltid är flickor, kom till honom i samma veva som han blev pappa. Det är ett 20-tal år sedan nu, och hans arbete med skulpturerna har skett parallellt med måleriet. Det är sannerligen olika uttryck han har, men på något vis hör det ihop hans bild- och formspråk. Flickorna arbetar han på i olika omgångar, han gör flera samtidigt och låter dem prata med varandra och honom som han beskrev det.

Också hästar är något som intresserar Sverker Eklund, här i bild, som motiv. Han gör en rad offentliga utsmyckningar i form av hästar, gärna till lekplatser och dagis berättade han. (Foto Kurbits)
Också hästar är något som intresserar Sverker Eklund, här i bild, som motiv. Han gör en rad offentliga utsmyckningar i form av hästar, gärna till lekplatser och dagis berättade han. (Foto Kurbits)

Jag fick också till möjlighet att åka ut till Lindome spinneri, där det håller på att hända spännande saker.

Ett gigantiskt ombyggt spinneri håller på att förvandlas till en kreativ hub med diverse ateljéer, showrooms, butiker och kreativa utrymmen för konsthantverkare och formgivare. Bland annat hälsade vi på hos keramikerna Kajsa Cramer och Camilla Brøyn, samt smyckekonstnären Paula Hagerskans som tillsammans har butik, gemensamma ateljéer och showroom under namnet Våning 4 i huset. Frida Ramstedt med sin verksamhet och blogg Trendenser sitter i huset, och Fine Little Day är på väg att flytta hit.

Här är mina guider för mitt besök på väg in i Spinneriet. Katarina Karlsson först, följd av Maria Kreutz. Studiebesök på gamla Lindome Spinneri på agendan. (Foto Kurbits)
Här är mina guider för mitt besök på väg in i Spinneriet. Katarina Karlsson först, följd av Maria Kreutz. Studiebesök på gamla Lindome Spinneri på agendan. (Foto Kurbits)
Fat av Kajsa Cramer på Våning 4, lokalen där hon och Camilla Broyn och Paula Hagerskans sitter. (Foto Kurbits)
Fat av Kajsa Cramer på Våning 4, lokalen där hon och Camilla Broyn och Paula Hagerskans sitter. (Foto Kurbits)

En första rapport från Göteborg, denna kreativa oas av spännande saker och möten. Det kommer mer bilder och berättelser, mina två dagar innehöll otroligt mycket möten och intryck, du anar inte! Hjärnan bakom mitt program var Katarina, hon och Maria som båda arbetar på Konsthantverkscentrum och med Folk och Form tog hand om mig på allra ypperligaste vis., vilka toppendagar det var!

Se mer av mina bilder från dagarna i mitt instagramflöde, fler inlägg kommer också i veckan!

5 comments

  1. Nej tyvärr blev de bilder på Tina Hultsborns finfina verk helt galet usla, suddiga och eländiga. Letade bilder på nätet men hittade inga länkar till henne heller – tipsa gärna:-)

  1. Japp!
   *Marianne Hallberg med kollegor; Sockerbruket 33
   *Frida Mälarborn Hoshino med kollegor; Carnegiegatan 15
   *Koja; Allmänna vägen 13
   *Konstepidemin, Konstepidemins väg 6
   *Spinneriet; Lindome

   Men hör av dig och prata med de kreatörer du vill träffa så de är beredda på besök:-) Och håll utkik efter Konstrundan exempelvis, då öppnar de alla upp sina ateljéer. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *