Stilmedveten om hållbarhet och mode

Samtidigt som vi var i London i allahelgonaveckan, öppnade Sveriges Konsumenter sin spännande satsning Stilmedveten på Medborgarplatsen i Stockholm. Jag blev så nyfiken så jag hörde av mig och frågade hur det gick. Stilmedveten är en turnerande utställning, men också ett samtalsformat och ett sätt att lyfta frågor kring hållbarhet och mode.
Intresset för kläder och hållbarhet är stort, och det här är ett utmärkt sätt att vidga begreppen, hålla diskussionen levande och visa på alternativ.
Vernissage för utställningen Stilmedveten,  här i Stockholm, men på lördag öppnar utställningen igen i Malmö! (Foto Sveriges Konsumenter)
Vernissage för utställningen Stilmedveten, här i Stockholm, men på lördag öppnar utställningen igen i Malmö! (Foto Stilmedveten)

Bilderna här kommer från vernissagekvällen och visar bland annat något av utställningens snackis – konsumtionsbollen. Den väger lika mycket som de kläder svensken handlar på ett år, tolv (!) kilo.

Från arrangörshåll (tack Sandra!) får jag också veta att många fick en aha-upplevelse när de fick reda på hur mycket avtryck en t-shirt gör i sin tillverkning, i form av kemikalier och vatten.  I utställningen finns också en komposterbar jacka som är till för provning, verkar ju hur fascinerande som helst!  Under öppningskvällen hölls även ett samtal på temat hållbart, lyssna här!

Utställningen håller nu på att flytta vidare, på lördag öppnar den i Malmö på Form/Design Center och kommer att turnera runt i landet fram till 2016, se mer av planen här.

Konsumtionsbollen. I genomsnitt konsumerar vi varje år tolv kilo kläder - gör du? (Foto Sveriges Konsumenter)
Konsumtionsbollen. I genomsnitt konsumerar vi varje år tolv kilo kläder – gör du? (Foto Stilmedveten)
Missa inte heller den mycket informativa och inspirerande sajten som projektet också består av! Stilmedveten på nätet handlar om att inspirera och uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar klädstil. Här finns att läsa och att göra – förvandla din t-shirt till en väska, matta eller armband exempelvis. Men här har man också intervjuat en massa återbrukare, bloggare, inspiratörer kring temat hållbarhet. Läs mer och botanisera på den matnyttiga sajten.
Örhängen gjorda i människohår i utställningens del om olika material. (Foto Stilmedveten)
Örhängen gjorda i människohår i utställningens del om olika material. (Foto Stilmedveten)
Från Stilmedvetens håll nämner man just ökningen av intresset för hållbarhet och mode, något som ju verkligen varit i startgroparna länge. Ni har säkert inte heller missat Utbildningsradions satsning på samma tema, programmet Kvalitet har sänts i SVT under hösten. Det programleds av Camilla Tuhlin och har till syfte att berätta om kläderna från ursprung till färdiga plagg med material, hantverk och klädstilar. Det senaste avsnittet handlade om att lappa och laga – utmärkt! Här finns mer information om serien!  Och har du inte sett avsnitten, gör det! De finns tillgängliga på nätet och är mycket sevärda.
Camilla Thulin är programledare i höstens utmärkta program Kvalitet. Här från avsnittet Lappa och laga.  (Foto SVT)
Camilla Thulin är programledare i höstens utmärkta program Kvalitet. Här från avsnittet Lappa och laga. (Foto SVT)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *