Svensk Hemslöjd fyller 115 år!

”Vår gamla svenska hemslöjd är så gedigen, så rik på motiver, så varm i färger och så äkta personlig att den i sanning bör läggas till grund för framtidens slöjd. Den har en fond så rik att giva av att dess framtid ock bör bliva ljus och mäktig.”

Citatet är Lilli Zickermans, hemslöjdsrörelsens och Föreningen för Svensk Hemslöjds grundare, som om hösten 1899 tillsammans med bland annat Prins Eugen tog initiativ till både föreningen och butiken Svensk Hemslöjd. Det var 115 år sedan och ikväll firas det med pompa och ståt i butiken Svensk Hemlöjd i Stockholm, se alla detaljer här. 

Lilli Zickerman, 1858-1949. Hemslöjdsrörelsens och Föreningen för Svensk Hemslöjds grundare. (Foto okänd)
Lilli Zickerman, 1858-1949. Hemslöjdsrörelsens och Föreningen för Svensk Hemslöjds grundare. (Foto okänd)

Lilli Zickerman reste också runt i Sverige för att kartlägga och dokumentera slöjden och dess görare, hennes spår finns tydliga än idag. Det är intressant att hon så starkt och så tydligt såg potentialen i de hantverk hon kom i kontakt med.

Men den inventering och fotografering av allmogens textila föremål runtom i landet bidrog  också till att lyfta, bevara och sprida kunskap om vårt kulturarv. Lilli Zickermans gärning innebar även att ge kvinnor ute i landet hjälp till självhjälp, en insats jag ibland tycker förringas eller glöms bort.

22 000 fotografier finns lämnade efter Lilli Zickermans inventeringsresa i början av 1900-talet. För att bevara och dokumentera tog hon bilder, som hon senare lät handkolorera. (Foto Lilli Zickerman)
22 000 fotografier finns lämnade efter Lilli Zickermans inventeringsresa i början av 1900-talet. För att bevara och dokumentera tog hon bilder, som hon senare lät handkolorera. (Foto Lilli Zickerman)

Allt detta firas nu i butiken som alltså finns kvar i samma ägandeform och med samma affärsidé – att visa upp slöjden som finns runt om i landet. Gå förbi butiken i eftermiddag om du har möjlighet, och var med och skåla till Lillis och föreningens ära! 115 år är en imponerande ålder.

Ikväll 17.00 firas jubiléet lite extra i butiken i Stockholm. Föreningen för Svensk Hemslöjd 115 år. (Foto Jenny Berge)
Ikväll 17.00 firas jubileet lite extra i butiken i Stockholm. Föreningen för Svensk Hemslöjd 115 år. (Foto Jenny Berge)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *