Mer kurbitspepita åt folket!

Jag träffade Britta i Dalarna förra veckan, och pratade lite kurbits med henne, det var roligt. Med bakgrund i det traditionella kurbitsmåleriet, hon har målat kurbits i större delen av sitt liv fick jag veta, bestämde hon sig för ett par år sedan att utveckla sitt måleri till att bli mer samtida. Kolla in hennes produkter och hennes måleri själva!

Kurbitspepita, eller kanske Nusnässnusnäsduken. Ett fint komplement till den mer dramatiska kurbitsen i alla fall. Från Britta i Dalarna. (Foto Kurbits)
Kurbitspepita, eller kanske Nusnässnusnäsduken. Ett fint komplement till den mer dramatiska kurbitsen i alla fall. Från Britta i Dalarna. (Foto Kurbits)

Något som jag fastnade rejält för var också dessa avskalade mönster, dels det stiliserade kurbitsblommorna, dels det mycket finstämda vågmönstret. Britta kallar det kurbitspepita, ni ser kanske att det är själva böjarna, vågorna i kurbitsmåleriet, och kanske ännu mer välbekant från dalahästarnas mönster?

Britta lanserar snusnäsdukar i det här mönstret under året – eller, eftersom hon är från Nusnäs blir det förstås Nusnässnusnäsduken. Lokala spelemän har efterlyst en snusnäsduk att bära till folkdräkten när de spelar. Nusnässnusnäsduken. Eller alltså kurbitspepitan. Åh, gillar det starkt!

Vågorna i kudden känns igen från Dalahästen, eller hur? Av Britta i Dalarna. (Foto Kurbits)
Vågorna i kudden känns igen från Dalahästen, eller hur? Av Britta i Dalarna. (Foto Kurbits)

 

Så här ser Brittas övriga kurbitsar ut, mycket färg och mycket mönster. (Foto Kurbits)
Så här ser Brittas övriga kurbitsar ut, mycket färg och mycket mönster. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *