Formex del 2: Handgjort och småskaligt

Mer bilder från Formexmässan, som avslutades i lördags. Här är ett urval som fokuserar en hel del på det riktigt handgjorda och småskaliga, fortfarande med fokus på färg och mönster ser jag. Jag blev väldigt förtjust i mötet med Mira Bodiroza Lindh som broderar fritt och fantastiskt för hand, med utgångspunkt i hallandssömmen, men visst är hennes blandning stilig?

Hon berättade att hon precis är på väg till Japan, där hennes broderier är eftertraktade. Jag tänker mig att hon nog märker av ett uppsving här hemma framöver också.

Broderat för hand, fantasifullt och mycket stilsäkert, från MB Design. (Foto Kurbits)
Broderat för hand, fantasifullt och mycket stilsäkert, från MB Design. (Foto Kurbits)

Också keramikern Stina Neanders grejor gillar jag skarpt, då hon ju verkligen gör bas- eller vardagsföremål – som ju alltid måste användas, och varför då inte ha dem rejäla handgjorda och vackra?

Stina Neanders vackrare vardagsvara. Ståtlig keramik att använda varje dag. (Foto Kurbits)
Stina Neanders vackrare vardagsvara. Ståtlig keramik att använda varje dag. (Foto Kurbits)

Ytterligare en rolig detalj med Formex är all passion man får möta. Lust och vilja i historierna bakom produkterna, att träffa hantverkare, slöjdare, formgivare och produktutvecklare som brinner för sina produkter ger en massa energi. För ofta delar de ju med sig och man går därifrån med något mer i bagaget.

Jag träffade Mattias Stenberg, som gjorde just det – delade med sig. Han är årets Nova-pristagare, som delas ut av Formex i augusti. Nova är ett pris som går till en ung nordisk formgivare, och förutom ära och berömmelse ingår också att få visa upp sina arbeten vid kommande mässa. Nu presenterade han denna fantastiska stol, i två olika utföranden. Fortfarande prototyper, den riktiga lanseringen sker på Möbelmässan. I ask, flerskiktslimmat och så vackert böjt att man blir glad, med riktigt fint garvat skinn, eller solgul sits. Fint! Stolen produceras av Olby design.

Mattias Stenbergs fantastiskt fina stolar, lanseras på Möbelmässan i februari. (Foto Kurbits)
Mattias Stenbergs fantastiskt fina stolar, lanseras på Möbelmässan i februari. (Foto Kurbits)

Nu nog med ord, här kommer mer bilder. Jag återkommer med fler nedslag i enskilda montrar och hos fler spännande hantverkare.

Ida från Créme de la Créme lanserade alldeles nygjorda bord, fortfarande är det återvunnet porslin som är främsta arbetsmaterialet. Fina höjder och finurliga underreden - jepp, rör förstås. (Foto Kurbits)
Ida från Créme de la Créme lanserade alldeles nygjorda bord, fortfarande är det återvunnet porslin som är främsta arbetsmaterialet. Fina höjder och finurliga underreden – jepp, rör förstås. (Foto Kurbits)

 

Jini Hedblom har gjort stor succé med fönstersmycket i schablonskuret trä. Här är hennes nya produkter, skåp med genombruten träyta. Enligt Stefan Nilsson är det här något vi lär se mer av 2014, så Jini Hedblom är helt rätt ute. (Foto Kurbits)
Jini Hedblom har gjort stor succé med fönstersmycket i schablonskuret trä. Här är hennes nya produkter, skåp med genombruten träyta.  (Foto Kurbits)
Från Värmland kom det mycket fint i år, här i ett gemensamt designnätverk kallat Form i Värmland. Återvunnet papper blir till fina pärlor, halsband av Anna Rongedal. (Foto Kurbits)
Från Värmland kom det mycket fint i år, här i ett gemensamt designnätverk kallat Form i Värmland. Återvunnet papper blir till fina pärlor, halsband av Anna Rongedal. (Foto Kurbits)
Och fina mönster på muggarna. Hela mässan innehöll för övrigt mycket pastelliga toner och skalor, det har ni säkert hört på flera ställen. Jag gillade främst mönstren här, muggar av Marika Ukonaho. (Foto Kurbits)
Och fina mönster på muggarna. Hela mässan innehöll för övrigt mycket pastelliga toner och skalor, det har ni säkert hört på flera ställen. Jag gillade främst mönstren här, muggar av Marika Ukonaho. (Foto Kurbits)
Aah och så gammal är äldst på något vis...jag gick förbi Nittsjö ett antal gånger, och varje gång pratade den här serien med mig. Förmodligen eftersom den fanns hemma hos mina föräldrar när jag var liten. Den är från 50-talet ursprungligen, fick jag veta, men en uppstramning skedde på 70-talet, och det var då den måhända peakade i popularitet. Men säljer fortfarande fint. Serien heter Allmoge och är formgiven av Erik Mornils. (Foto Kurbits)
Aah och så gammal är äldst på något vis…jag gick förbi Nittsjö ett antal gånger, och varje gång pratade den här serien med mig. Förmodligen eftersom den fanns hemma hos mina föräldrar när jag var liten. Den är från 50-talet ursprungligen, fick jag veta, men en uppstramning skedde på 70-talet, och det var då den måhända peakade i popularitet. Men säljer fortfarande fint. Serien heter Allmoge och är formgiven av Erik Mornils. (Foto Kurbits)
Och då har vi väl kommit in på de något traditionella tassemarkerna, även om det förstås finns en hel del kraft i kurbitsnytolkningarna...jjag hittade Britta i Dalarna som var på mässan för första gången med sina populära kurbitsar. (Foto Kurbits)
Och då har vi väl kommit in på de något traditionella tassemarkerna, även om det förstås finns en hel del kraft i kurbitsnytolkningarna…jjag hittade Britta i Dalarna som var på mässan för första gången med sina populära kurbitsar. (Foto Kurbits)
Även Maria Stenvall var på mässan för första gången, med sitt företag Kalasfint, med en stiliserad kurbits i bagaget. (Foto Kurbits)
Även Maria Stenvall var på mässan för första gången, med sitt företag Kalasfint, med en stiliserad kurbits i bagaget. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *