Samtidsbrodöser berättar historier

Österåkers konsthall i Stockholm finns just nu en mycket spännande utställning med broderade verk,  inte minst för att det  är en så imponerande skara som utställningen Brodera nu! samlar – vad sägs bara om Ane Løser-Sørensen, Jennie McMillen, Teresa Oscarsson, Tabea Dürr, Renée Rudebrant, Lillevi Hultman, Kicken Ericson och sist men inte minst – Karin Holmberg?

Ett oerhört fint urval av våra begåvade samtida brodöser inom både traditionellt och fritt skapande broderi. En del av dem nyutexaminerade och några med många års erfarenhet av konstsömnad och broderi. Det är helt enkelt en imponerande samling namn som får plats i utställningslokalen i Åkersberga norr om Stockholm.

Karin Holmbergs MOD - Märta Olofsdotter, om ´livet, broderiet och sätt att få ihop allt som brodös för hundra år sedan.  Verket visas på Österåkers konsthall i samlingsutställningen Broderi nu! (Foto Karin Holmberg)
Karin Holmbergs MOD – Märta Olofsdotter, om ´livet, broderiet och sätt att få ihop allt som brodös för hundra år sedan. Verket visas på Österåkers konsthall i samlingsutställningen Broderi nu! (Foto Karin Holmberg)

Jag pratade bland annat med Karin Holmberg om utställningen, hon berättade om sin ingång, att hon ställer ut tolkningar av Marta Olofsdotter (broderat MOD) som är en fiktiv karaktär som Karin, inspirerad av brodöser ur gamla böcker, hittat på en livshistoria och en tillvaro till.

”Om det inte blev som man tänkt sig, om man inte lyckades bli gift, om ens ungdomskärlek emigrerade till USA – hur blev ens liv då? Kunde man som ensamstående kvinna, gammal ungmö, försörja sig på sömnad och broderi? Eller kunde broderiet fylla en med glädje på äldre dar, bara för ens egen skull? Vilket mod krävs det att följa sin egen stig och låta sitt livsträd växa fritt?” mejlar Karin till mig tillsammans med bilder på det hon alltså ställer ut.

Spännande och rutinerade Lillevi Hultmans kollagebroderi har många bottnar och material. (Foto Lillevi Hultman)
Spännande och rutinerade Lillevi Hultmans kollagebroderi har många bottnar och material. (Foto Lillevi Hultman)
Tabea Dürrs fåglar är ett återkommande motiv. Hon deltar också i Broderi nu! (Foto Tabea Dürr)
Tabea Dürrs fåglar är ett återkommande motiv. Hon deltar också i Broderi nu! (Foto Tabea Dürr)

Här finns varje egen brodös berättelse, uttryck och stil – ämnen och fokus skiftar från att medvetet arbeta för att höja broderiets och textilens status som medium, att arbeta grafiskt, låta nålen bli till pensel eller penna i fria former, till att tolka sin samtid som en stadsbild eller naturbild.

Se mer om hur de presenterar sina ingångar i utställningen, eller kanske ännu mer sitt förhållningssätt till broderiet, som teknik, men kanske främst hur de uttrycker sig själva och sina åsikter.

Utställningen pågår till 1 december, har ni vägarna förbi, sväng in på Österåkers konsthall, här finns mer information om själva konsthallen.

Teresa Oscarsson berättar historier med korsstygn. Hennes verk är också med i utställningen Broderi nu. (Foto Teresa Oscarsson)
Teresa Oscarsson berättar historier med korsstygn. Hennes verk är också med i utställningen Broderi nu. (Foto Teresa Oscarsson)
Också Kicken Ericson, deltar i utställningen, hon arbetar med att utforska själva materialen kring textil och broderi, vad använder man och på vilket sätt? (Foto Kicken Ericson)
Också Kicken Ericson, deltar i utställningen, hon arbetar med att utforska själva materialen kring textil och broderi, vad använder man och på vilket sätt? (Foto Kicken Ericson)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *