Den ljuva konsten att pussla fel

Älska Kent Rogowski! Älska serien Love=Love. I vår familj har vi en mycket intensiv diskussion om hur det ska och inte ska läggas pussel. Det finns dem som tycker att man får titta på motivet på kartongen under tiden man lägger, och dem som tycker att man absolut ska låta bli.

Att då göra som Kent Rogowski och pussla bitar helt utan hänsyn till motiven eller för den delen regler – är en ljuv upplevelse att ta del av. Kolla, så här får man väl ändå inte göra? Eller?

Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel.  Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)
Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel. Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)

Genom att använda sig av standardpussel – och inte mindre än 60 stycken! – lyckas Kent Rogowski hitta bitar som passar fint, fast liksom passar ”fel”. ”Även om pusselbitar är unika och endast kan passa på ett ställe inom ett pussel är de ibland utbytbara mellan pussel inom ett märke. Fråga mig inte hur Kent Rogowski kom på det.

”Dessa pussel skars i samma tillverkningsserie med samma verktyg, men har olika bilder.  Genom att bara använda blommor och himmel från varje pussel, skapade jag en serie helt nya kompositioner genom att återpussla bitarna i nya konstellationer”, skriver Kent Rogowski på sin sajt om serien Love=Love.

Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel.  Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)
Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel. Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)

Att flytta bitar mellan kartongerna, får man verkligen göra så? Det här är ju spel i en helt annan liga än vårt knussel! Och kanske är det därför det blir så himla fint också, eller hur? Kittlande, roligt och spännande  – får man verkligen göra så här? Va?  Och som han säger så blir ju dessa surrealistiska landskap mer intressanta och ställs i en intressant kontrast till de annars ganska banala motiven som pussel faktist (förlåt pussellovers därute) annars kan ha.

Kent Rogowski är amerikansk konstnär och fotograf, han bor och verkar i New York, se mer av hans intressanta arbete på hans sajt.

Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel.  Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)
Serien Love=Love är skapad av Kent Rogowski, som med hjälp av 60 pussel från samma fabrikör satt ihop egna pusselmotiv. Alla verk i serien är utan titel. Pigment Prints 2006-2008. (Foto Kent Rogowski)

 

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *