Förenade mönster genom broderi

Jag fick bilder från Borlänge utställningshall och den pågående utställningen av Katarina Björn som jag verkligen gillade. Med tema kläder och fokus på klädesplagg använder hon broderiet för att berätta historier, kanske om klädernas tillkomst, ägare eller historia. Hon är en både målande och broderande konstnär som har plagg som tema både i måleri och i textila verk. Hon använder sig av gamla textilier och kläder som hon hittar på loppis och auktion, gemensamt för materialet är att det är använt, och att det syns.

Gamla klädesplagg med broderier får nytt liv i Katarina Björns utställning i Borlänge utställningshall. (Foto Katarina Björn)
Gamla klädesplagg med broderier får nytt liv i Katarina Björns utställning i Borlänge utställningshall. (Foto Katarina Björn)

Katarina Björn berättar så här om sitt arbete:

”I de textila verken använder jag  ofta kläder som kasserats och bär spår av användning, slitna, med hål och  missfärgningar. Jag förenar plaggen med andra  slitna textilier som varit i kontakt med människokroppen så som möbeltyger,  sängkläder, filtar, handdukar mm. Mötet sker i några av verken  genom att kopiera mönstret från det underliggande tyget för att sedan brodera  detta på det ovanliggande plagget. Jag använder traditionella broderitekniker  och är i det närmaste perfektionist när det gäller stygn och i utförandet av det  broderade mönstret.”

Textilier får nytt liv och återförenas med andra slitna textilier i Katarina Björns uttryck. Just nu visas hennes verk i Borlänge. (Foto Katarina Björn)
Textilier får nytt liv och återförenas med andra slitna textilier i Katarina Björns uttryck. Just nu visas hennes verk i Borlänge. (Foto Katarina Björn)

Utställningen finns att se till och med den 4 september, för er som har möjlighet att ta er dit. Katarina Björn är utbildad konstbrodös på HV och bor i Stockholm. Hennes sätt att arbeta är tilltalande ur många aspekter, jag väljer gärna den emotionella tolkning som hon berättar om: ”mönstret från exempelvis en filt kopieras och broderas på ett plagg. Så förenas dem genom mönstret.” Fint, handaskickligt och tänkvärt.  Läs mer om utställningen här och här.

Utställningshallen där Katarina Björns verk visas. (Foto Katarina Björn)
Utställningshallen där Katarina Björns verk visas. (Foto Katarina Björn)

 

Mönstret från en bakgrund kopieras på ytterligare ett plagg, och på så vis menar Katarina Björn att de förenas, i sin utställning i Borlänge. (Foto Katarina Björn)
Mönstret från en bakgrund kopieras på ytterligare ett plagg, och på så vis menar Katarina Björn att de förenas, i sin utställning i Borlänge. (Foto Katarina Björn)

.

4 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *