Naturens silhuetter i examensprojekt

Hanna Dalrot är en riktigt rolig bekantskap. Jag träffade henne för första gången på senaste Formex, men jag har skrivit en del om hennes Viltra Designstudio tidigare. Ni känner kanske igen hennes stilrena allmogemotiv med inspiration från kulturarvet? Se mer här.

Nu kontaktade hon mig för att hon förutom att driva eget företag också är aktuell som avgångsstudent på Beckmans. Förra veckan gick alltså hennes alster att beskåda, en textil kollektion mönster som heter just Textila landskap.

Hela kollektionen Textila landskap av Hanna Dalrot. (Foto Hanna Dalrot)
Hela kollektionen Textila landskap av Hanna Dalrot. (Foto Hanna Dalrot)

Jag är riktigt imponerad. Hon har skapat en kollektion mönstrade metervaror där hon låtit sig inspireras av naturen kring Älvdalen i Dalarna, där hon är uppvuxen. Hon har fotat naturen, målat akvarell och sedan överfört dem med digitaltryck till textil. Det jag tycker är speciellt är att hon behållit den mycket stillsamma blågråa färgskalan. Granitgrå, stålblå.

Jag som är uppväxt längs norrlandskusten, i Höga Kusten, har referenser till blånande berg med fascination för hur ljuset reflekteras i berg och natur och ger den en mycket särpräglad färgskala. Hur lockande kan det inte vara att överarbeta den färgskalan, tänker jag. Men Hanna låter bli. Och istället låta ljuset stå i centrum.

Textila landskap. Kollektion av Hanna Dalrot (Foto Hanna Dalrot)
Textila landskap. Kollektion av Hanna Dalrot (Foto Hanna Dalrot)

”Tanken är att fånga ljuset, inte det statiska ljuset, det andra  från min uppväxt och hur det förändras i landskapet”, läste jag bland annat att hon sa i en intervju i fredagens DN Bostad. Naturens silhuetter  i kollektionen Textila landskap finns i tre olika mönster, Hanna Dalrot har fångat bergen, träden och landskapet.

Kolla in mer av Hanna Dalrot på hennes sajt, gissningsvis lär det inte heller dröja förrän vi ser dessa vackra metervaror i butikerna därute.

Textila landskap, Hanna Dalrot. (Foto Hanna Dalrot)
Textila landskap, Hanna Dalrot. (Foto Hanna Dalrot)

 

Hanna Dalrot från Beckmans formutbildning, Textila landskap. (Foto Hanna Dalrot)
Hanna Dalrot, Textila landskap. (Foto Hanna Dalrot)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *