Tidlösa möbler från tre sekel

Att ingen kommit på att kombinera gustavianska klassiker, nylanseringar från Carl Malmstens arkiv med nya produkter tidigare. Det kanske inte ter sig som så mycket nytt under solen i förstone, men kolla in satsningen Tre Sekel, det är något visst över det hela ändå. Tre Sekels sammanhållande länk är att produkterna tillverkas i City Möblers fabrik i Tibro, där har man tillverkat möbler sedan 1944.

Man jobbar främst i massivt björkträ från skogarna i Västergötland, Värmland och Dalsland – och, får jag veta – virket sågas i samma sågverk utanför Alingsås, så som man gjort sedan mer än fyrtio år tillbaka. Jag gillar sådan här fakta och jag förstår varför den finns med i informationen kring detta nya varumärke. Att förhålla sig till sitt material och måna om att få det så lokalt producerat i så raka produktionskedjor som möjligt är idag mer än viktigt.

Thomas Sandells skåp Valv, vitrinskål med fina gömmor, inspirerat av medeltida borgar. Här i ny ytbehandling. (Foto Tre Sekel´)
Thomas Sandells skåp Valv, vitrinskål med fina gömmor, inspirerat av medeltida borgar. (Foto Tre Sekel´)

I denna satsning finns de två samtida formgivarna Emma Olbers och Thomas Sandell, och jag vet sedan tidigare att just sättet att producera möbler så miljövänligt och energisnålt som möjligt är mycket viktigt för Emma Olbers.

Vi har diskuterat detta i olika sammanhang och hennes medverkan i detta projekt ger mig goda känningar om inte bara kvalitet, utan alltså också hänsyn till material och produktion. I kollektionen har man valt att ta med hennes pinnsoffa Greta och hennes stapelbara stol Arnold. Thomas Sandell är representerad med vitrinskåpet Valv.

Klassiska stolen Flinck av Carl Malmsten. I Tre Sekels produktion får den lite olika nyanser i äggoljetempera. (Foto Tre Sekel)
Klassiska stolen Flinck av Carl Malmsten. I Tre Sekels produktion får den lite olika nyanser i äggoljetempera. (Foto Tre Sekel)

I övriga delar har man alltså valt ut gustavianska möbelklassiker och  som en av fyra licenserade fabriker får man också tillverka Malmstenmöbler. Här har man valt att titta i arkiven och bland annat plockat ut stolarna Kaj och Flinck, ett bord och vitrinskåpet Undantaget.

De gustavianska möblerna, liksom Malmstens har nya ytbehandlingar och framställs därmed i lite ny dager. Allt i äggoljetempera och olja.  Mer info här.

Emma Olbers stol Arnold som också ingår i Tre Sekels produktion. (Foto Tre Sekel)
Emma Olbers stol Arnold som också ingår i Tre Sekels produktion. (Foto Tre Sekel)

 

Emma Olbers soffa Greta för Tre Sekel. (Foto Tre Sekel)
Emma Olbers soffa Greta för Tre Sekel. (Foto Tre Sekel)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *