Oiva Toikka hos Konsthantverkarna

I lördags öppnade en stor glasutställning med Oiva Toikka, en av Finlands främsta glaskonstnärer, hos Konsthantverkarna i Stockholm.  Fantastiskt att de fått hit verk av honom, Oiva Toikka är oerhört talangfull och framgångsrik i sitt konstnärskap, han har varit verksam under många år.

Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)
Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)

Han är född  1931 och har bland annat arbetat också inom keramiken, men under större delen av sina yrkesverksamma år har glaset varit hans medium. Hans arbete för Iittala är välbekant också här, där hans handblåsta fåglar är ett tydligt signum. Själv är jag så oerhört förtjust i hans serie glastallrikar och assietter Kastehelmi, som alltså är bruksföremål för bordet. Det är spännande att se bredden från dessa enkla men oerhört stilfulla tallrikar – och det avancerade konstglas han ju också gör.

Utställningen pågår till 15 maj för dig som har vägarna förbi Stockholm och Konsthantverkarna. Den 6 maj hålls också ett seminarium om finskt konstglas hos Konsthantverkarna,  jag ser dock att det redan är fullbokat – men att det går att ställa sig i kö för avbokade biljetter. Det är något visst med finskt konstglas alltså!

Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)
Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)
Serien Kastehelmi av finske Oiva Toikka, som alltså också gör bruksglas, främst för Iittala. (Foto Iittala)
Serien Kastehelmi av finske Oiva Toikka, som alltså också gör bruksglas, främst för Iittala. (Foto Iittala)

 

Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)
Finska glaskonstnären Oiva Toikka är aktuell med en utställning hos Konsthantverkarna i Stockholm. (Foto Konsthantverkarna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *