Kurbits på bokmässan

I dagarna är jag i Göteborg och på bokmässan. Jag är inbjuden att medverka i ett av hemslöjdens seminarieprogram, jag är en av de oväntade personerna i deras presentation tänker jag mig.

Jag deltar i samtalet med tema det gränslösa: ”Slöjd över hela världen har många likheter. Det gäller bland annat mönster, färger och tekniker. Hur ser vi på det som skapas i andra länder? Och hur ser vi på det som skapas av ursprungsbefolkningar?” Det är bland annat några av de frågor vi ska diskutera.

Min värld av global slöjd kantas så som ni säkert förstår av nätets möjligheter och roll. Internet gör världen global av bara farten, kommunikationen i görandet har ökat över världen och det tycker jag är en intressant utgångspunkt. Liksom att det globala görandet också ger oss möjlighet att påverka i frågor vi inte håller med om, som Craftivist Collectives mini protest banner här ovan exempelvis. De jobbar globalt med mänskliga rättigheter i slöjdens tecken exempelvis.

I Västra Götaland visar man mexikansk slöjd - apropå Hemslöjdens 100-årsjubileum. Vadsbo museum i Mariestad. (Foto Lina Engström)
I Västra Götaland har man precis visat mexikansk slöjd – apropå Hemslöjdens 100-årsjubileum. Vadsbo museum i Mariestad. (Foto Lina Engström)

Vi är många som medverkar, Zanyar Adami som grundade tidningen Gringo, Lotten Gustafsson Reinius, docent i etnologi från Etnologiska museet, Mia Lindgren som är hemslöjdskonsulent och projektledare för IOV Youth Congress 2012 samt Eva Melldahl, som är samordnare för internationell slöjd på NFH. Vi kommer att prata med journalisten Sharon Jåma.

Seminariet äger rum idag torsdag 27:e 12.00-12.45, för er som har möjlighet att närvara. Jag pratar också i Hemslöjdens monter under dagen, se mer här.

Jag ägnar resten av veckan åt att kolla in bokmässan istället för att blogga, kolla in mitt twitterflöde för bokmässerapporter under tiden. Och så blir det mer Kurbits till veckan igen.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *