På Konstplaneten kan allt hända!

Blyertshörnan, fint ämnes-och teknikhängd, även om detaljerna är svåra att se härifrån...(Foto Kurbits)

I helgen besökte vi hela familjen Moderna Museet, där utställningen Konstplaneten öppnade i lördags. En fantastiskt imponerande utställning, gjord av inte mindre än 2000 konstnärer. Alla barn och ungdomar mellan 0 och 19 har fått lämna in sina konstverk – teckningar, skulpturer, videofilm och fotografi bland annat. Och det är så inspirerande att se hur mycket spännande som görs därute!

Vanna framför väggen med porträtt i Moderna Museets utställning Konstplaneten, av barn mellan 1-19 år. Hennes teckning är rakt ovanför hennes huvud näst längst upp. (Foto Anders Engström)
Vanna framför väggen med porträtt i Moderna Museets utställning Konstplaneten, av barn mellan 0-19 år. Hennes teckning är rakt ovanför hennes huvud näst längst upp. (Foto Anders Engström)

Vanna och jag var och lämnade in en av hennes teckningar förra veckan, och i helgen var det alltså dags att se utställningen. Alla verk som lämnades in finns med, det är verkligen en superfin idé som nu också alltså har ett superfint genomförande. Jag kan varmt rekommendera ett besök!

En hel skolklass hade här inspirerats av boken I vildingarnas land och målat vildingar. Flera skolklasser just har haft tema och lämnat in sina alster. Vanna gillar. (Foto Anders Engström)
En hel skolklass hade här inspirerats av boken I vildingarnas land och målat vildingar. Flera skolklasser just har haft tema och lämnat in sina alster. Vanna gillar. (Foto Anders Engström)

Utställningen är fint hängd, med intressanta teman – porträtt, en helt blå vägg, monsterväggen, objektsrummet, djurhörna, skisser i blyerts – i alla åldrar, tekniker och material.  Och allt är hängt i från golv upp till tak. En rad fina skulpturer står placerade direkt på golven, enkelt för alla att se och beundra. På samma sätt högtidligt och fint utställt, som tillgängligt för också de minsta. Briljant och fint behandlat alltså.

Blyertshörnan, fint ämnes-och teknikhängd, även om detaljerna är svåra att se härifrån...(Foto Kurbits)
Blyertshörnan, fint ämnes-och teknikhängd, även om detaljerna är svåra att se härifrån...(Foto Kurbits)

Kreativitet och skaparkraft är något som växer och frodas i alla, speciellt barn förstås – utmaningen är kanske snarare att bibehålla skapandet också i vuxen ålder. Konstplaneten tror jag kommer att påminna en och annan instängd kreativ själ om att gå hem och kicka igång händerna.

Här får ni ta del av våra bilder från söndagen, det är roligt att upptäcka det perspektiv man lägger an när man gör något med barn – inga direkta svepande dokumenterande bilder här, det är i detaljerna det händer! Utställningen pågår fram till 10 juni. Läs mer här.

Som synes är det nästintill omöjligt att inte anta sitt- eller liggläge när alla verk ska beskådas. Och jag håller helt med Vannas fascination för djuren, mycket fina! (Foto Anders Engström)
Som synes är det nästintill omöjligt att inte anta sitt- eller liggläge när alla verk ska beskådas. Och jag håller helt med Vannas fascination för djuren, mycket fina! (Foto Anders Engström)
En installation gjord av saftdunkar, glitterfärg, klistermärken och metallfjädrar. En av Vannas favoriter. (Foto Anders Engstrlm)
En installation gjord av saftdunkar, glitterfärg, klistermärken och metallfjädrar. En av Vannas favoriter. (Foto Anders Engstrlm)
Porträttväggen igen, av naturliga skäl var det främst där vi fotade...men längre bort var det en rolig snögubbeinstallation på väggen, samt en naturtrogen och läskig installation i form av en människa. (Foto Kurbits)
Porträttväggen igen, av naturliga skäl var det främst där vi fotade...men längre bort var det en rolig snögubbeinstallation på väggen, samt en naturtrogen och läskig installation i form av en människa. (Foto Kurbits)

 

1 comment

  1. Åh, det hade vi ju tänkt vara med på också… Får försöka ta oss dit och titta iaf. Maja går på målarkurs så det kan säkert vara inspirerande fast man inte har något eget verk med. Måste varit jättekul för Vanna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *