Idag öppnar Nordic Design Collective

Marknadsplatsen Nordic Design Collective säljer design av morgondagens stjärnor - med start idag. Kolla in och se om du håller med! (Foto Jenny Unnegård)

Idag öppnar designsajten Nordic Design Collective, det är något jag sett fram emot. Nordic Design Collective ett nytt projekt från Maria Richardsson, som också grundat och driver Signerat. Den nya sajten har fokus på ”morgondagens stjärnor” och idag vid lansering marknadsför man 39 designers. Gissningsvis ska det bli fler.

Marknadsplatsen Nordic Design Collective säljer design av morgondagens stjärnor  - med start idag. Kolla in och se om du håller med! (Foto Jenny Unnegård)
Marknadsplatsen Nordic Design Collective säljer design av morgondagens stjärnor - med start idag. Kolla in och se om du håller med! (Foto Jenny Unnegård)

Sajten är stilren och lättnavigerad, en hel del fokus finns på att lyfta fram de olika formgivarna och visa på deras inriktning. Här har man valt att fokusera också på de yrkesverksamma formgivarna. Mer proffsiga produkter och mindre lull lull om jag får tycka. Och en hel del bra svenska favoriter förstås – se alla 39 som är utvalda här.

Tavlor från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)
Tavlor från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)

En behaglig grej är också  – kanske ett resultat av att man är i uppstart – att det bara finns fem kategorier att leta i; inredning, tavlor, smycken, väskor&accessoarer och till barnen. Gissa vad man måste ha slitit med de kategoriseringarna.

Men det tror jag är smart då tendensen på senare tid har varit att fylla på marknadsplatserna till max för att visa på bredd. När marknaden utvecklas brukar avsmalning, fokusering och urval bli resultatet.

Smycken från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)
Smycken från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)

Det är en bra och intressant utveckling tycker jag. Inte bara för Signerat och Nordic Design Collective, utan också för marknaden i stort.

Föga kunde väl någon ana 2005, när Etsy drog igång, att marknaden för handgjort skapande på nätet skulle explodera som den gjort. Signerat är ett tidigt exempel i Sverige, om än lite annorlunda med sina urvalskriterier.  Idag finns en rad andra aktörer också som är ännu mer lika Etsy – norska och svenska Epla, brittiska Folksy, tyska Dawanda  och i Sverige igen väntar Jabbo på att komma igång.

Nordic Design Collective kommer att bli ett bra tillskott i den flora som redan finns, kolla in sajten själva.

Väskor och accessoarer från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)
Väskor och accessoarer från Nordic Design Collectives formgivare. (Foto Jenny Unnegård)

4 comments

  1. Pingback: Nya Nordic Design Collective « Hem-ligheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *