Fin fattigmansspets från Lyst Form

Och så hela dopklänningen...(Foto Lyst Form)
Från Lyst Form kommer detta vackra armband i fattigmansspets och svartstick. (Foto Lyst Form)
Från Lyst Form kommer armbandet i fattigmansspets och svartstick. (Foto Lyst Form)

Pernilla Hoffer Jansson driver företaget Lyst Form, där hon gör design i lin och naturmaterial med rötter i traditionens folklore och hantverk. Här finns dopklänningar, kläder och accessoarer för dam och barn.
– Det är en slags tribut, på mitt eget sätt, till den handakraft och stil som finns i folklivet, säger hon.

Galet söt dopklänning (och modell) i fattigmansspets. (Foto Lyst Form)
Galet söt dopklänning (och modell) i fattigmansspets. (Foto Lyst Form)

Jag blir fascinerad av hennes sätt att jobba med den så kallade fattigmansspetsen, som blir så oerhört dekorativ i sitt enkla uttryck, tycker ni inte? Det ser så enkelt ut, men, jag förstår att det är en hel del arbete nedlagt bakom dessa små lappar. Själva tekniken är gammal och rörande, så här beskriver Pernilla bakgrunden (jag har kortat det något, hela citatet finns här).

Att virka eller knyppla en spets är tidskrävande. Det kräver även kunskap om hantverket. Förr försökte de ”lägre klasserna” på många finurliga sätt efterlikna de ”högre klassernas” mode, utsmyckningaroch prydnader. I vissa fall fanns det förordningar som sa att  exempelvis siden var förbehållet de”högre klasserna”, och i andra fall var det ekonomin som satte gränser. Man började då istället att vika små tygbitar till spetsuddar för att dekorera med.

Detalj av fattigmansspetsen på dopklänningen ovan. (Foto Lyst Form)
Detalj av fattigmansspetsen på dopklänningen ovan. (Foto Lyst Form)

Pernilla själv är textillärare i grunden och berättar att hon alltid varit fascinerad av äldre textilier; vitbrodyr på lakan, dräkt och vävnader. Med utgångspunkt i en ärvd dräkt från Villåttinge började hon vid sin utbildning ta reda på mer om dräkten och dess detaljer.

Själva fattigmansspetsen har hon senare hittat bland annat på manschetten till Folkärnadräkten, men också på dräkter från Bohusområdet.
– En dam från Skellefteå kände också till den, man annars är den inte så allmänt känd, säger Pernilla Hoffer Jansson.

Armband i fattigmansspets, av Pernilla Hoffer Jansson, som driver Lyst Form. (Foto Lyst Form)
Armband i fattigmansspets, av Pernilla Hoffer Jansson, Lyst Form. (Foto Lyst Form)

Lyst Form drivs under parollen Slow Fashion, där övertygelsen om ett hållbart mode utanför rådande trender är gällande. Färre men bättre plagg helt enkelt. Läs mer om Pernlla Hoffer Janssons tankar om begreppet här. Tid för eftertanke och återbruk av gamla material och tekniker är alltså basen för Pernilla:
-Det gör ont i mig när mycket arbetade och vackra textilier och hantverk i gedigna material  inte värderas. Spets som har många timmar och skicklighet nedlagda, går för en tia på loppis. Hantverk och textil  är dyrbara varor tycker jag,  de var en gång statusvaror.

Lyst Form har sitt säte i Ludvika, kolla in sajten för mer information och för alla produkter. Blir du inspirerad att göra själv? Pernilla bjuder generöst på beskrivningar på hur du gör, både spetsen generellt och hur du gör en lös manschett.

Fattigmansspetsen finns beskriven av Pernilla här. Beskrivning på lösa manschetter här.

Armband i fattigmansspets, av Pernilla Hoffer Jonsson. (Foto Lyst Form)
Armband i fattigmansspets, av Pernilla Hoffer Jonsson. (Foto Lyst Form)
Och så hela dopklänningen...(Foto Lyst Form)
Och så hela dopklänningen...(Foto Lyst Form)

 

4 comments

 1. Fattigmansspetsen kallas för prairie points i USA och används ofta för att dekorera lapptäcken med.

 2. Hej!
  fin och inspirerande blogg du har =) hittade dig via blogtoplist och undrar hur du gjorde bannern som kommer upp på presentation för bloggen, den som måste vara 468×60 pixlar, har du tips på hur man gör den?

  ha en bra kväll!

 3. Att jag inte har hittat dig och din blogg tidigare! Men bättre sent än aldrig.
  Väldigt mycket fint och inspirerande för en filtmakare som jag.
  hit får jag återkomma med jämna mellanrum känner jag, speciellt när jag faller ner i det där djupa kreativitetskomat som man gör ibland som konstutövare i alla former, då kan en sådan här härlig sida vara den ”livlina” man behöver för att komma ur det där frustrerande tillståndet när inget kommer till en.(oftast tror jag idétorkan beror på att hjärnan behöver vila lite efter ihärdigt idéspottande)

  Tack för titten denna gång!
  /Moni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *