Samilight – ny kollektion från Emma Lundgren

Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Emma Lundgrens nya kollektion heter Samilight. Det är hennes examensarbete från Royal College of Art i London och en hyllning till den samiska kulturen och vårt skandinaviska kulturarv. (Foto Emma Lundgren)
Emma Lundgrens nya kollektion heter Samilight. Det är hennes examensarbete från Royal College of Art i London och en hyllning till den samiska kulturen och det skandinaviska kulturarvet. (Foto Emma Lundgren)

Kolla här – i London händer det saker! Emma Lundgren är aktuell ytterligare en folkdräktsinspirerad kollektion. Ni som är trogna Kurbitsläsare vet att jag har ett gott öga till hennes tidigare arbeten. Helt i min smak, helt i rätt anda tycker jag.

Samilight av Emma Lundgren. Mix av samedräkt, norrsken och rymdbas. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. Mix av samedräkt, norrsken och rymdbas. (Foto Emma Lundgren)

Nu har hon precis plockat ner sin examensutställning från Royal College of Art i London berättar hon för mig. Kollektionen heter Samilight och handlar precis som det låter – om Lappland, men med en tvist. Emma Lundgren har adderat en nypa futuristisk känsla à la rymden och Esrange Space Center som ligger i Kiruna. Historia och framtid är något som fascinerar henne berättar hon för mig:

 

Jag har en stark passion for historia och är mån om att bevara och uppmärksamma det skandinaviska kulturarvet. Min tidigare kollektion från 2008 var en hyllning till folkdräkten för utlandssvenskar. Jag ville då bidra till att lyfta in dräkten i 2000-talet. Men jag är också väldigt nyfiken på och intresserad av framtiden i material och teknik. När  jag upptackte att dessa två ting fanns på ett och samma ställe  – i Lappland tillsammans med det magiska norrskenet  – blev kopplingen klockren.

Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)

Grafiska mönster från samedräkterna har ritats om och hopmixade med kontrasterande färger, för att matchas med det slumpmässiga ljus norrskenet.  Det sportiga intrycket är alltså hämtat från Emmas fascination för rymdbasen.

Emma Lundgren har själv ingen koppling just till Lappland, men säger att hon vill hylla det bevarande av historia och kultur som finns där, själv uppvuxen med att släktingar har burit folkdräkt och att traditionen varit A och O.

Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)

Med just avslutade studier väntar  nu nya äventyr till hösten. Delar av Samilight kommer att visas under Stockholm Fashion Week i augusti, och senare i New York under modeveckan där. Emma Lundgren är nöjd över responsen kollektionen fick under utställningsperioden i London.

– Men nu när det är över hoppas jag på ett jobb och en möjlighet att kunna pusha min kreativitet i en ny kollektion. Men någonstans där emellan ska jag försöka fira lite födelsedag, ha några dagar semester och beta av alla obesvarade mejl i inkorgen.

Gör som jag, håll utkik efter Emma Lundgren, jag tror att det kommer att hända mycket spännande kring henne också framöver.

Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)

Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)
Samilight av Emma Lundgren. (Foto Emma Lundgren)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *