Gammal Triplexlampa redo att möta ny marknad

Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)
Collage Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)
Collage Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)

För nån vecka sedan skrev jag om företaget Mackapär och den spännande Triplexlampan – utan att egentligen veta så mycket om det hela. Nu har jag fått mer kött på benen, jag fick svar från Ulrika Kullenberg som berättar att företaget Mackapär drivs av hennes man, och att de övriga tre i gruppen kring Triplexlampan gör det som hobbyprojekt än.

I dagsläget finns det tre prototypserier och den tredje serien är nu under tillverkning. Kolla de olika prototyperna här. Jag får också veta att de första 50 lamporna kommer snart att släppas till försäljning, och dem säljer gruppen själva. Men vad är Triplexlampan egentligen?

Den svenske uppfinnaren Johan Petter Johansson, som bland annat ligger bakom skiftnyckeln, rörtången, dörrknäppet, piprensaren (!) och också den mycket funktionella Triplexpendeln med svängande belysning från en rörlig arm. Lampan kom 1940 och hade som syfte att förbättra förhållandena i arbetslokaler bland annat på sjukhus och på kontor.

Collage Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)
Collage Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)

Ömsint och ödmjukt berättar Mackapär om  JP Johansson, född 1853, och det är lätt att se att de delar samma intresse för den här typen av form och funktionalitet. Här finns mer att läsa om varför det blev just Triplexlampan de valde att gå vidare med.

Ulrika Kullenberg berättar att de lagt ner mycket tid på att identifiera innehavarna av upphovsrätten och förhandla om att få köpa rätten att åter ta lampan i produktion.

Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)
Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)

– Det känns viktigt att kunna tillverka lampan i Sverige för att säkra kvaliteten och för att det skulle kännas helt fel att tillverka en svensk klassiker någon annanstans, vi tror och hoppas också att marknaden är redo för svensktillverkat igen. Våra leverantörer finns främst i Skåne och Småland – så nära som möjligt, avslutar hon.

Håll koll på Ulrika Kullenbergs blogg, där lär bland annat mer nyheter om lampan komma. Dessutom finns mycket annan fin inspiration att titta på.

Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)
Triplex Lamp. (Foto Ulrika Kullenberg)

3 comments

  1. Hej Frida,

    måste bara säga att du gör ett helt fantastiskt arbete med din blogg. Du har fingertoppskänsla, gör lysande urval, och är en fena rent språkligt. Heja i massor!

    1. Heej och tack! Å vad glad jag blir över din kommentar! Så rolig! Jag lägger ner möda just på urval och språk, så himla härligt att höra att det märks:) Det är precis det jag tycker är så roligt med bloggformatet, att det går att variera sig och experimentera. Men urval, känsla för vad det är jag skriver om och hur jag skriver det är alltid högt prioriterat. Tack och fortsätt gärna läsa såklart!
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *