Fina vårnyheter från Växbo Lin

Grytlapp i fina färgställningar, nytt från Växbo Lin. (Foto Växbo Lin)
Vårnytt från Växbo Lin, handduken Lilla Märta. (Foto Växbo Lin)
Vårnytt från Växbo Lin, handduken Lilla Märta. (Foto Växbo Lin)

Riktigt fin vårkänsla bjuder Växbo Lin på i sina nyheter för säsongen; handduken Lilla Märta och en grytlapp i det klassiska mönstret Rutig Strandvåg. Som övrig produktion formgivet av den rasande skickliga Ingela Berntsson.

Jag gillar verkligen Växbo Lins produkter, här samsas samtid med tradition på ett så naturligt sätt. Materialet är det egenspunna linet och alla deras produkter är vävda i hundraprocentig lin i liten skala i Hälsingland.

Grytlapp i fina färgställningar, nytt från Växbo Lin. (Foto Växbo Lin)
Grytlapp i fina färgställningar, nytt från Växbo Lin. (Foto Växbo Lin)

För ett par år sedan, precis när ägarna Hanna och Jacob Bruce hade tagit över fabriken och företaget, lanserades den skrynkelfria linneduken Våga kommer jag ihåg. En given succé för mig, idén om att matcha ett traditionellt material med en samtida användning – där kanske inte mangling och strykning alltid ingår eller hinns med  – tilltalar mig. Sedan dess har familjen Bruce uträttat storverk med Växbo Lin och fått fin och välförtjänt uppmärksamhet för sitt arbete, roligt tycker jag.

Växbo Lin ligger i Växbo mellan Bollnäs och Söderhamn om du har vägarna förbi. Här finns fabrik och fabriksförsäljning. Sedan ett tag tillbaka vistas man också i ett eget showroom i Stockholm, i galleriet Gröna Palettens anrika lokaler vid Odenplan.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *