
Jag har fått en vacker och mycket gammal babyhätta skickad till mig från Kristina Nilsson i Skåne. Den är vacker och vansinnigt skir, väven är oerhört tunn och har trots detta en broderad hålsöm. Hättan har tillhört Kristina Nilssons mor som föddes 1903, Kristina tror att det är den ungefärliga åldern på babyhättan.
Jag har låtit min flicka Pella agera modell, hon är fem månader gammal, och som ni ser är den kanske nästan lite för liten för henne. Visst är det väl troligt att vi har en hätta här som har mer än hundra år på nacken?

Är det någon av er därute som kan berätta mer om babyhättan? Jag har också fått skannade bilder som är från den tiden, det är ur Kristinas mors album. Det går att se på modet på kläderna att den här hättan skulle passat in elegant där, eller hur?

Alltså – jag är själv inte helt bevandrad i området, och därför oerhört nyfiken på Kurbitsläsare kan hjälpa till att få fram lite mer information.
När användes den här typen av hätta? Är härkomsten speciell för någon region i landet? Teknik och material? Vilka tillverkade sådana här? Annat av intresse kanske? Lämna kommentarer eller kontakta mig via formuläret till höger.


Både hättan och babyn är hur fina och gulliga som helst! Men så mycket mer matnyttig info har jag inte. En långsökt gissning är Österlen, där var det vanligt med vitbroderi.
Oj, se där, intressant! Undrans varför det var vanligt där?